František Táborský: Okénko trhu

24.08.2017 17:27

Byl zveřejněn konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu za měsíc srpen.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Oproti předchozímu období vzrostla spotřebitelská důvěra o 2,2 b. na 5,5 b. Z šetření vyplývá, že pro období příštích dvanácti měsíců se mírně zvýšil úmysl spotřebitelů spořit a v porovnání s minulým měsícem mírně vzrostly obavy z růstu cen, avšak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti mírně poklesly. Podnikatelská důvěra vzrostla o 0,9 b. na 16,3 b. a celkový ukazatel důvěry v ekonomiku vzrostl o 0,9 b. na 14,1 b. Ukazuje se tak, že lidé stále více věří v ekonomiku. Tento fakt podporuje hlavně nedávný odhad HDP, podle kterého rostla ekonomika v druhém čtvrtletí meziročně o 4,5 %. Očekáváme tak v tomto roce růst přes tři procenta, ale výkon z roku 2015 nebude překonán.

Americký trh práce vykázal v minulém týdnu nárůst nově registrovaných uchazečů na úřadech práce o 234 tisíc, což je o 2 tisíce méně než v předchozím období. Medián odhadů trhu byl 238 tisíc. Celkový počet registrovaných nezaměstnaných na úřadech práce zůstal beze změny na 1 954 tisících, což je o 4 tisíce více, než bylo očekávání trhu. Jedná se tak o nejnižší hodnoty od sedmdesátých let a dále se tak potvrzuje dobrá kondice amerického trhu práce. V červenci míra nezaměstnanosti byla 4,3 %, což je nejnižší hodnota od poloviny roku 2001.

Začíná třídenní sjezd centrálních bankéřů a ekonomů pořádaný americkým Fedem v městě Jackson Hole ve státě Wyoming. Hlavní pozornost se bude upínat na šéfy hlavních centrálních bank ECB a Fedu, kteří budou mít projev v pátek. Ačkoli podle předchozích prohlášení se budou snažit vyhnout komentování aktuální měnové politiky, neubírá to na významnosti jejich vystoupení.

František Táborský, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…