František Táborský: Okénko trhu

30.08.2017 16:17

Komentář k problematice indexu spotřebitelských cen v Německu, růstu HDP v USA a k dalším tématům.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Finální statistika spotřebitelské důvěry v eurozóně nepřinesla žádnou korekci a zůstává tak na hodnotě -1,5 b. Relativně vysoká důvěra plyne z klesající nezaměstnanosti a pomalého růstu cen. V předchozím měsíci byla spotřebitelská důvěra na lehce nižší hodnotě -1,7 b.

V Německu vzrostl index spotřebitelských cen v srpnu meziročně o 1,8 %, což je plně v souladu s mediánem odhadů trhu a o jednu desetinu procenta více než v předchozím měsíci. Meziměsíčně vzrostl index o 0,1 %, což také odpovídá očekávání trhu a je o tři desetiny méně ve srovnání s předchozím měsícem. Další přiblížení míry inflace k dvouprocentnímu cíli v největší ekonomice eurozóny přichází týden před dvoudenním zasedáním bankovní rady ECB, kde se bude diskutovat budoucnost programu nákupu finančních aktiv.

V USA podle druhého odhadu rostlo HDP v druhém čtvrtletí o 2,2 % č/č anualizovaně. Oproti prvnímu čtvrtletí přidalo tempo růstu čtyři desetiny procenta. V meziročním vyjádření nejrychleji rostly soukromé investice (3,3 %) a naopak vládní výdaje poklesly o jednu desetinu procenta.

Také v USA vzrostla v srpnu zaměstnanost o 237 tisíc osob v soukromé sféře bez zahrnutí zemědělského sektoru. To je o 52 tisíc více, než byl medián odhadů trhu a o 36 tisíc více než v předchozím měsíci. Dále se tak potvrzuje historicky dobrá kondice amerického trhu práce. V červenci klesla celková míra nezaměstnanosti na 4,3 %, což je nejnižší úroveň od března 2001. 

Dnes bude ještě zveřejněna mezitýdenní změna amerických zásob ropy. Medián odhadů trhu značí pokles o 1 932,4 tis. barelů ropy. V předchozím týdnu poklesly zásoby o 3 327 tis. Podle včerejší statistiky American Petroleum Institute poklesly zásoby o 5 780 tis. barelů.  Poslední růst zásob proběhl na začátku června. Dlouhodobý trend v poklesu amerických i světových zásob bude pravděpodobně dále pokračovat a hledat si tak novou rovnovážnou úroveň. Cena ropy se pohybuje dnes na nižších hodnotách ve srovnání s předchozími dny díky pokračujícímu uzavření texaských ropných rafinérií z důvodu tropické bouře Harvey. Barel ropy Brent se obchoduje na úrovni 51,68 dolarů.

František Táborský, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…