František Táborský: Okénko trhu

01.11.2017 20:35

Státní rozpočet dosáhl ke konci října 2017 přebytku ve výši 26,5 mld. Kč, což je o 71,9 mld. Kč méně než ve stejném období minulého roku.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Od začátku roku je státní rozpočet meziročně opět v nevýhodě především díky nižším příjmům z fondů Evropské unie. I nadále však platí, že dobrá kondice české ekonomiky podporuje vyšší výběr daní. Říjnové plnění státního rozpočtu tak neukazuje, že by se zvrátil trend růstu mandatorních výdajů i nižší investiční aktivity státu ve čtvrtém čtvrtletí 2017. S blížícím se koncem roku je nutné zmínit riziko rozpočtového provizoria, které hrozí vzhledem k delším povolebním vyjednáváním a prvním zmínkám o blokování poslanecké sněmovny ze strany opozice. Nelze tak čekat, že se státní rozpočet dostane brzy na řadu.

Český index nákupních manažerů ve výrobě v říjnu překvapivě vzrostl o 1,9 bodu na 58,5 bodu. Je to výrazně vyšší nárůst oproti 57 bodům, které očekával trh. Říjnový PMI index je tak na nevyšší hodnotě od dubna 2011. Za nárůstem indexu stojí zejména vyšší úroveň výroby ve zpracovatelském průmyslu. Ruku v ruce s výrobou narostl i objem nových domácích zakázek. Díky silné spotřebitelské poptávce si manažeři udržují velice pozitivní očekávání i o budoucím vývoji. Předstihové indikátory PMI a IFO naznačují, že růst HDP české ekonomiky bude i ve třetím kvartálu silný a můžeme očekávat pokračování jasně expanzivního směřování české ekonomiky.

V kontextu pozitivního výsledku PMI a blížící se ho měnověpolitického jednání ČNB koruna dnes posiluje a v současnosti se pohybuje na úrovni EUR/CZK 25,57. Jedním z důvodů jsou i spekulace na rychlejší zvyšování úrokových sazeb, o kterém se bude zítra rozhodovat. V případě standartního zvýšení o 0,25 b.p. lze očekávat částečné zklamání trhu a s tím spojené krátkodobé oslabení koruny. Naše prognóza počítá se standartním zvýšením o čtvrt procentního bodu.

Průzkum změny zaměstnanosti ADP v USA ukázal říjnový nárůst o 235 tis. pracovních míst. To je o 35 tis. více, než bylo očekávání trhu, ale jen o pět tisíc více než byl odhad RBI. Pokračují tak pozitivní čísla z trhu práce, která potvrdil i první odhad HDP za třetí čtvrtletí, kdy americká ekonomika překvapivě vzrostla o 3 % č/č anualizovaně.

Dnes večer bude ještě zveřejněn výsledek měnověpolitického zasedání Fedu, ale vzhledem k tomu, že se neočekává žádná změna v měnové politice, je jednání zastíněno rozhodováním o novém šéfovi Fedu. Svého kandidáta by měl americký prezident oznámit během zítřka. Nejvíce se sází na současného člena bankovní rady J. Powell.

František Táborský
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…