František Táborský: Okénko trhu

14.12.2017 11:24

Dnes večer bude zveřejněn výsledek měnověpolitického jednání bankovní rady Fedu. Podle očekávání centrální banka zvýší úrokové sazby potřetí v tomto roce do pásma 1,25-1,50 %.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

Vzhledem k tomu, jak dlouho je tento krok očekáván trhem, neočekáváme výrazný dopad tohoto rozhodnutí. Kromě nové makroekonomické prognózy bude pozornost věnována hlavně projekci budoucího vývoje úrokových sazeb jednotlivých členů bankovní rady. Podle zářijové prognózy centrální banka počítala se třemi zvýšeními úrokových sazeb. Pokud by se změnil tento výhled oběma směry, lze očekávat reakci trhu. Podle našich odhadů však k takové změně nedojde. Jedná se také o poslední zasedání současné šéfky Fedu J. Yellen. Na dalším zasedání na konci ledna příštího roku už bude v čele centrální banky J. Powell.

Míra americké spotřebitelské inflace v listopadu poskočila podle očekávání trhu na 0,4 m/m a 2,2 % r/r. Hlavním tahounem byl větší růst cen energií (3,9 % m/m) než by odpovídalo standartnímu sezónnímu pohybu, ale zbytek cen stále ztrácí potřebné momentum. Jádrová inflace bez potravin a energií vzrostla pouze o 0,1 % m/m a 1,7 % r/r a zaostala tak v obou případech o jednu desetinu procentního bodu za očekáváním trhu. Vyššímu růstu cen v budoucnu nenahrává ani pomalý růst mezd, který dlouhodobě neodpovídá aktuálnímu postavení americké ekonomiky v jejím hospodářském cyklu. Nic to však nemění na dobrém stavu ekonomiky a dalším utahování měnové politiky. Míra nezaměstnanosti je nejnižší od roku 2001 a ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nad očekávání dobře tempem 3,3 % č/č anualizovaně.

Cena ropy Brent je po pondělním výpadku ropovodu v Severním moři v pohybu. Po překročení 65 dolarové hranice za barel, se opět vrátila pod 64 dolarů. Dnes by dalším impulzem k růstu ceny mohla být statistika mezitýdenní změny amerických zásob ropy. Podle očekávání trhu by měl pokračovat třítýdenní pokles zásob a to až o 3 300 tis. barelů. Potvrzuje se tak růst americké poptávky po černém zlatě. V současné době se cena barelu ropy Brent pohybuje kolem 63,65 dolarů.

Dnes večer by americký prezident D. Trump měl mít projev o daňové reformě. Po schválení dvou návrhů reformy v obou komorách kongresu, musí republikánská strana najít kompromis a prosadit společný návrh sněmovny a senátu. Komplikací může být i vítězství demokratického kandidáta v senátních volbách ve státě Alabama D. Jones, kvůli kterému budou republikáni ještě více tlačit ke schválení reformy už v tomto roce. Nový senátor může do hlasování zasáhnout až v příštím roce a oslabit tak již křehkou republikánskou většinu v senátu, kterou současná administrativa nutně potřebuje k prosazování nových zákonů.

František Táborský
analytik

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…