František Táborský: Výnosy amerických státních dluhopisů zažívají strmý pokles

25.05.2018 17:51

Okénko trhu

František Táborský: Výnosy amerických státních dluhopisů zažívají strmý pokles
Foto: pixabay.com
Popisek: Burza cenných papírů - ilustrační foto

Zatímco Evropu trápí politické riziko, výnosy amerických státních dluhopisů nalezly svůj krátkodobý strop a v současnosti zažívají strmý pokles. Jen desetileté výnosy se ještě před týdnem šplhaly k 3,15 % a dnes se pohybují o více než 20 b.b. níže, což odpovídá hodnotám ze začátku května. Po úspěšném měsíci na akciových trzích a přetrvávající nervozitě z pokročilé fáze hospodářského cyklu se tak projevuje vybírání zisků a rebalancování portfolií směrem k dluhopisům. Ve světle posledních geopolitických událostí (Írán, Itálie, Španělsko, Argentina, Turecko) americká ekonomika opět vypadá jako lákavé útočiště na globálních trzích. Úrokový diferenciál opět zapracoval v americký prospěch a i solidní poptávka po státních dluhopisech indikuje pozitivní sentiment. Květnový výkon akciového indexu S&P 500 se blíží ke třem procentům a má tak ambici stát se nejlepším květnem od roku 2009.

Na druhé straně Atlantiku přitom trhy zužuje přetrvávající politické riziko v podobě povolebních vyjednávání o vytvoření euroskeptické vládní koalice. Italské desetileté výnosy dnes dosáhly nejvyšších hodnot od druhé poloviny roku 2014, kdy přicházelo uklidnění po celoevropské dluhové krizi. K tomu se nově přidává politická situace ve Španělsku, kde se schyluje k vyjádření nedůvěry současné vládě M. Rajoye, který vede menšinový kabinet. Po posledních korupčních skandálech ve vládních řadách, chce opozice využít situace a ukončit život současné administrativy. Z pohledu finančních trhů se však jedná o další nárůst politického rizika, které se projevuje na růstu španělských výnosů. Během dnešního dne vyšplhaly k 1,5 % a dostaly se tak do klubu zemí s více než jednoprocentní rizikovou prémii nad německými státními dluhopisy společně s Řeckem, Itálií a Portugalskem. Euro tak i nadále bude zatíženo politickým rizikem a vůči dolaru bude i nadále pod tlakem. Dnes se k tomu přidává i zlevnění ropy na současných 77 dolarů, které pomáhá americkému dolaru. EUR/USD se tak v současnosti pohybuje na 1,165. Koruna se alespoň prozatím vymanila z regionálního sevření a zůstává na EUR/CZK 25,78.

Německý předstihový ukazatel IFO v květnu zastavil svůj pětiměsíční pokles poté, co ekonomika eurozóny překvapivě zpomalila. Podle očekávání trhu se tak stabilizovaly hodnoty indexu a podle naších odhadů by se mělo v druhém čtvrtletí vrátit obdobné tempo růstu ekonomiky, které jsme pozorovali v minulém roce. Index očekávání jen mírně poklesl o 0,2 na 98,5 b. a index současné situace překvapivě mírně vzrostl o 0,3 na 106,0 b.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v dubnu meziměsíčně překvapivě silně poklesly o 1,7 %. Bez zahrnutí sektoru dopravy však objednávky vzrostly o 0,9 %. Meziměsíční pokles byl z velké části způsoben velkými objednávkami letadel od společnosti Boeing. Při očištěni o tyto výkyvy se tak nárůst objednávek pohybuje mírně nad dvanáctiměsíčním průměrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…