Gita Zbavitelová: Turecká IHH, která zachránila Češky z Pákistánu, aktivně podporuje terorismus

31.03.2015 13:03

Z médií jsme se dozvěděli, že dvě Češky unesené před dvěma lety v Pákistánu, Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, osvobodila turecká dobročinná organizace Insani Yardim Vakfi (IHH), neboli Nadace humanitární pomoci.

Gita Zbavitelová: Turecká IHH, která zachránila Češky z Pákistánu, aktivně podporuje terorismus
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

Následující text nechce jakkoli zpochybňovat šťastný konec celého případu, ale stojí za to připomenout, co je tato skupina zač.

Humanitární činnost a péče o sirotky, nemocnice, školy a kliniky ve více než stovce zemí světa je jen jednou částí jejích aktivit. Tou druhou je podpora terorismu.

Nadace humanitární pomoci se nachází na vládním seznamu teroristických organizací v Izraeli, Nizozemsku a Německu a návrhy na její zařazení se objevily i v Evropské unii a Spojených státech.

Izrael ji tam zapsal v roce 2008 a dva roky nato následovalo Německo se zdůvodněním, že nadace „popírá právo Izraele na existenci“.

Když Izraelci vyzvali lodě k zastavení, plavidlo Mavi Marmara Nadace humanitární pomoci odmítlo, její aktivisté připravenými zbraněmi napadli izraelské vojáky, kteří loď chtěli odtáhnout do přístavu, a ti v sebeobraně zabili devět Turků.

Jak se ukázalo, tato údajně „humanitární“ loď vezla stovky smrtících zbraní s cílem vyvolat násilný střet. „Vážné pochybnosti o chování, povaze a cílech organizátorů flotily“ vyjádřila i Palmerova komise OSN, která incident vyšetřovala.

Palestinské hnutí Hamás, jež ovládá pásmo Gazy, je jen jednou z mnoha teroristických a radikálních islamistických skupin a džihádistických sítí, které Nadace humanitární pomoci aktivně podporuje.

S Hamásem je však obzvlášť zadobře. Její člen Izzet Şahin, který se objevil v záběrech kamer se zachráněnými Češkami, byl v roce 2009 vyslán na Západní břeh Jordánu, kde stihl předat Hamásu desetitisíce dolarů (mimo jiné na příspěvky rodinám sebevražedných atentátníků), než ho zatkly izraelské bezpečnostní složky a obvinily z financování terorismu.

Na žádost turecké vlády ho však Izrael deportoval zpět do Turecka, aby se vyhnul diplomatické roztržce. Ta ho nicméně po zásahu na propalestinské lodi stejně neminula.

Není bez zajímavosti, že podle výsledků vyšetřování turecká nadace útok na Mavi Marmaře předem naplánovala s vědomím turecké vlády tehdejšího premiéra Erdogana.

Nadace humanitární pomoci se svou podporou Hamásu netají, organizuje mu v Turecku tiskové konference, šíří jeho propagandu, chválí jeho strategii ozbrojeného boje proti Izraeli a odsuzuje politiku vyjednávání palestinské samosprávy. Internetová stránka Hamásu má dokonce tureckou verzi.

Izraelské Středisko informací o zpravodajských otázkách a terorismu a Dánský institut mezinárodních studií získaly spolehlivé údaje o kontaktech Nadace humanitární pomoci s džihádisty a teroristy na celém Blízkém východě, ale i v Bosně, Afghánistánu či Čečensku, a to včetně Al-Káidy, jak ostatně ukázalo i propuštění obou Češek.

Nadace se neomezuje jen na finanční podporu džihádistů – turecké úřady v jejích kancelářích v Istanbulu už v roce 1997 zabavily zbraně a výbušniny.

Dánská studie také rozkryla rozsáhlou síť pomoci teroristům, kteří plánovali útoky od Alžírska přes Evropu až po Spojené státy a Kanadu.

Před třemi lety byli představitelé Nadace humanitární pomoci zadrženi v Somálsku po schůzce s tamější teroristickou skupinou Šabáb a vloni za války s Izraelem verbovali dobrovolníky do pásma Gazy jako lidské štíty.

Začátkem loňského roku došla trpělivost s její činností i turecké policii. Zastavila její kamion, jenž vezl zbraně do Sýrie, prohledala jí kanceláře a pozatýkala přes 20 lidí kvůli kontaktům s Al-Káidou.

Z nejvyšších politických míst však přišla ostrá kritika akce a následovalo propuštění policejního vedení.

Vzhledem k vřelým vztahům s tureckou politickou elitou je pravděpodobné, že o vyjednávání Nadace humanitární pomoci s Al-Káidou o propuštění obou Češek věděla i turecká vláda.

Ankara se tak díky ní mohla zase jednou prezentovat jako významný regionální hráč, s nímž je třeba počítat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…