Greenpeace: Černá ovce byznysu s palmovým olejem přichází o kupce. Ekologové vyzývají její zákazníky, aby ukončili smlouvy

18.05.2016 18:03

Poté, co firma Nestlé minulý týden ukončila odběr palmového oleje od skupiny IOI Group, poslaly indonéské, malajské a mezinárodní nevládní organizace Greenpeace, Rainforest Action Network a další dopis stovkám značek a obchodníků, kteří nakupují palmový olej pro potravinářství, kosmetiku a biopaliva, s urgentní žádostí pro zbývající zákazníky IOI, aby s tímto kontroverzním dodavatelem palmového oleje okamžitě rozvázali své smlouvy.

Greenpeace: Černá ovce byznysu s palmovým olejem přichází o kupce. Ekologové vyzývají její zákazníky, aby ukončili smlouvy
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Kulatý stůl pro udržitelný palmový olej (RSPO) nedávno společnosti IOI Group odebral certifikát udržitelnosti kvůli dlouhé kritice ze strany Greenpeace a důkazům o odvodňování rašelinišť a vypalování pralesů. Během posledních let byly zdokumentovány i mnohé případy porušování pracovních a lidských práv na plantážích této společnosti.

Kateřina Holubová, vedoucí pralesní kampaně Greenpeace ČR, říká:

“Firma IOI je skutečný padouch a typický příklad toho, jak výroba palmového oleje vypadat rozhodně nesmí. Za své hříchy musí být exemplárně potrestána. Globální hráči musí přestat odebírat palmový olej od této společnosti, dokud úplně nezmění své chování.”

IOI Group nejprve na vyřazení z RSPO odpovědělo popřením svých nezákonných činů, následně na RSPO podalo žalobu. Podle Greenpeace byla tato neústupnost pro firmu Nestlé poslední kapkou, která přispěla k tomu, že tato největší potravinářská firma na světě v uplynulých dnech ukončila se společností IOI obchodní styky.

Gemma Tillack, ředitelka zemědělské kampaně organizace Rainforest Action Network, říká:

“Extrémní rozhodnutí vedení společnosti IOI Group žalovat RSPO svědčí o její tvrdohlavosti spíše než o skutečných snahách řešit vážné problémy konfliktního palmového oleje. Společnosti, které pokračují v čerpání palmového oleje od firmy IOI Group velmi riskují, protože spojují svou značku s dodavatelem známým v souvislosti s konflikty s místními komunitami, využíváním pracovníků a pokračujícím kácením a vypalováním přírodním lesů.”

Ještě než tak učinila firma Nestlé, přestaly od IOI Group palmový olej čerpat značky jako Unilever, Mars, Hershey’s, Kellogg’s, Dunkin' Brands a Ferrero. Mnozí další odběratelé ovšem buď ještě nezveřejnili své oficiální stanovisko, nebo obchodní styky s IOI Group stále nerozvázali. Právě jim je adresován nový dopis podepsaný více než 20 nevládními organizacemi.

Annisa Rahmawati, pralesní kampaňérka Greenpeace Indonésie, říká:

“Ať firma IOI zamýšlela svou žalobou cokoliv, vrátilo se jí to zpět, neboť ještě více zákazníků tuto destruktivní společnost nyní opouští. Namísto pokusů o zastrašování svých kritiků by IOI mělo raději přestat drancovat indonéská rašeliniště, a vytvářet tak podmínky pro lesní požáry.”

V dopise zaslaném více než stovce velkých značek a obchodníků vymezila mezinárodní koalice obhájců environmentálních a lidských práv kroky, které musí IOI Group podniknout, než se bude moci znovu stát dodavatelem. Tyto kroky zahrnují:

  • ukončení soudního řízení proti RSPO

  • zavedení okamžitého moratoria na veškerý rozvoj a rozšiřování plantáží

  • identifikace a ochrana všech zbývajících lesů a obnova spálených a degradovaných rašelinišť

  • konec vykořisťování zaměstnanců a pašování migrujících pracovníků

  • vyřešení dlouhodobých konfliktů s komunitou Long Teran Kanan kvůli nerespektování zvykových pozemkových práv v Sarawaku

1] Dopis adresovaný společnostem a obchodníkům a seznam nevládních organizací, které jej podepsaly, najdete zde (v angličtině):

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…