Greenpeace: Obchodní smlouva století už není tajná. A je horší, než jsme čekali

02.05.2016 13:03

Organizace Greenpeace dnes prostřednictvím své nizozemské pobočky zveřejnila uniklý text z tajně vyjednávané smlouvy o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými.

Greenpeace: Obchodní smlouva století už není tajná. A je horší, než jsme čekali
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Celý text naleznete v angličtině na webových stránkách www.ttip-leaks.org.

Jan Freidinger z Greenpeace ČR ke zveřejnění kontroverzního dokumentu říká:

“Smlouva, která dalekosáhle ovlivní život každého z nás, musí být projednávána transparentně a demokraticky. Není možné o smlouvě diskutovat, aniž by lidé, ale i politici znali její znění, a proto Greenpeace zveřejnilo podstatnou část konsolidovaného textu návrhu smlouvy. Bohužel zveřejněný text potvrzuje obavy miliónů obyvatel EU, že TTIP oslabí  jejich práva, ať už na ochranu životního prostředí a zdraví nebo práva spotřebitelská či zaměstnanecká. Zároveň posiluje práva a moc korporací na úkor veřejného zájmu. Pochybné vyjednávání o smlouvě by mělo být okamžitě zastaveno a v budoucnu by dalším jednáním měla předcházet veřejná debata. Greenpeace proto vyzývá politiky, odborníky, akademiky, novináře a další zainteresované lidi, aby si dokumenty přečetli a angažovali se v procesu přípravy plnohodnotné smlouvy, která neohrozí evropské spotřebitelské a ekologické standardy.“

Z uniklého textu jasně vyplývá, že smlouva by ve stádiu, v jakém se dnes nachází, přinesla několik problematických změn:

  • Evropské standardy ochrany zdraví a životního prostředí budou vážně ohroženy.

  • Opatření na ochranu klimatu se budou hůře prosazovat.

  • Smlouva znamená konec evropského principu předběžné opatrnosti a důkladných kontrol (například nových chemických přípravků).

  • Velké korporace budou mít mnohem větší vliv na Evropskou unii a všechny její členské státy.

K tématu se bude v Bruselu dnes ve 14:30 konat tisková konference Greenpeace. Sledovat ji můžete živě zde: http://www.n-tv.de/mediathek/livestream/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…