Greenpeace: Žádáme, aby politici odmítli prodloužení provozu elektrárny Chvaletice

21.09.2016 19:15

Česká kancelář Greenpeace včera zahájila kampaň za ukončení provozu uhelné elektrárny Chvaletice.

Greenpeace: Žádáme, aby politici odmítli prodloužení provozu elektrárny Chvaletice
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Odmítá proto probíhající komplexní “rekonstrukci” elektrárny (1), která má umožnit prodloužení její činnosti nejméně do roku 2030. V opačném případě by musela být nejpozději v roce 2020 uzavřena, protože nesplňuje nové, přísnější emisní limity stanovené evropskou i českou legislativou. Greenpeace bude požadovat po krajských i celostátních politicích, aby jasně odmítli prodlužování provozu největšího zdroje znečištění v Pardubickém kraji, který podle vědců ročně způsobí předčasné úmrtí 80 lidí. (2) Dosavadní hejtman Martin Netolický se přitom odmítá k této otázce jasně vyjádřit.  Vlastníkem Chvaletic je nechvalně známý finančník Pavel Tykač.

Greenpeace včera na pěší zóně v centru Pardubic umístili informační stánek, u kterého se mohou lidé připojit k petici požadující ukončení provozu elektrárny. Na místě si mohou bezplatně změřit tzv. usilovnou vitální kapacitu plic, vzít placku s obrázkem elektrárny či získat podrobné informační materály (3) o elektrárně a jejím vlivu na životní prostředí. Součástí infostánku je i obří maketa plic, jejíž autorkou je výtvarnice Markéta Stará. Pro ty, kteří nebudou mít v nejbližších dvou týdnech cestu do Pardubic, je určen web www.nechvaletice.cz, kde lidé opět mohou získat potřebné informace a připojit se k petici elektronicky.

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský uvedl: Chvaletice jsou největším zdrojem znečištění ovzduší v kraji a jedním z největších znečišťovatelů v celé zemi. Podle vědců ročně způsobí předčasné úmrtí desítek lidí. Považujeme za neuvěřitelné, že plánované prodloužení jejich provozu o 10 let politici až dosud, navzdory blížícím se volbám, prakticky ignorují. Rozhodli jsme se to s pomocí veřejnosti změnit.”

Uhelná elektrárna Chvaletice je největším zdrojem znečištění v kraji a třetím největším v celé zemi. Současné úpravy sice množství zplodin o něco sníží, aby byly dodrženy limity na jejich vypouštění, zároveň to ale dá majitelům možnost znečišťovat životní prostředí minimálně dalších deset let. Celkové znečištění tak bude v konečném důsledku několikanásobně větší - konkrétně se jedná o dvojnásobek v případě oxidů dusíku, trojnásobek v případě oxidu siřičitého a jednou tolik v případě tuhých znečišťujících látek.

V současné době je celá elektrárna odstavená, protože zde na konci srpna shořel dopravník na uhlí. Neplánovaná odstávka přitom nemá negativní vliv na přenosovou soustavu, na množství elektrické energie v síti, ani na dodávky tepla do obcí Chvaletice a Trnávka. (4) To jen dokazuje, že elektřinu z dosluhujících Chvaletic Česká republika již v současné době nepotřebuje. Každoročně se z Česka vyváží čtyřikrát více elektřiny, než se vyrobí ve Chvaleticích. Uzavření elektrárny by tak nemělo na dodávky elektřiny pro české domácnosti a průmysl žádný vliv - jen by se snížil současný masivní export. (5)

Poznámky:

1)    Probíhající “rekonstrukci” Chvaletic povolil Krajský úřad Pardubického kraje a ministerstvo průmyslu a obchodu. V rozporu se zákonem přitom umožnili vlastníkovi elektrárny, aby se úplně vyhnul posouzení vlivů jejího provozu na životní prostředí. Úředníci současně stavební práce za 2,5 miliardy korun účelově označili za “nepodstatnou změnu zařízení”, což jim umožnilo vydat povolení za zavřenými dveřmi bez účasti veřejnosti. Právníci z organizace Frank Bold proto postup úřadů napadli správní žalobou, o které nyní rozhoduje soud. Není to přitom poprvé - Frank Bold již jeden soudní spor kvůli nezákonnému zvýšení tzv. emisních stropů chvaletické elektrárny proti krajským úředníkům vyhrál (podrobnosti zde). Greenpeace připravuje vlastní právní kroky.

2)    Viz tři roky starou studii “Neviditelní zabijáci”

3)    Viz informační list v příloze této tiskové zprávy.

4)    Viz např. zprávu v časopise Týden.

5)    V roce 2014 vyrobila Elektrárna Chvaletice podle své vlastní výroční zprávy celkem 3,91 TWh elektřiny. To odpovídá 4,9 procentům z čisté výroby elektřiny v ČR (tedy z 79,89 TWh), resp. 24 procentům z čistého vývozu (salda) elektřiny z ČR (tedy z 16,3 TWh).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.