Gustav Prudil: Zdrcující kritika Prague Pride a "homo" aktivistů

07.08.2017 19:32

Proč bych nešel do průvodu? Protože tato akce mi nepřipadá jako něco, s čím bych chtěl být spojován - díky tomu, jak navenek někdy může působit. Přirovnal bych to asi takto: co se vám jako první asociace vybaví, když řeknu slovní spojení "fotbalový fanda"? Slušný tatík v tričku, jdoucí v neděli po obědě na fotbalový zápas, nebo týpek náležící k fanouškovským ultras, kterého byste nechtěli potkat někde o samotě po prohraném zápase?

Gustav Prudil: Zdrcující kritika Prague Pride a "homo" aktivistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Já vím, je to trochu zavádějící, ale určitě si většina lidí vybaví spíše tu druhou možnost. Přestože jich je třeba jen pár procent, tak mediální obraz fanoušků budou tvořit převážně tito ultras. No a stejně jako onen tatík asi nepůjde s fanouškovskými ultras po vyhraném/prohraném utkání do ulic dokazovat všem jaký že on je fanda (například i tím, že převrátí popelnice, přeběhne po pár autech a prostě se trošku "odváže"), tak já necítím tu potřebu jít do průvodu. Anebo ještě jinak: představme si, že bych v domě kde bydlím, pořádal pravidelně s mými kamarády pochody do schodů ve stylu karnevalu. Nikoho bychom k pochodu nenutili, na druhou stranu kdo by nebyl nadšený z toho, že je na chodbě rámus a zůstanou po nás na schodišti papírové fangle, toho by jsme označili za zapšklého škarohlída, protože nechápe naši společnou lásku ke karnevalovému veselí. Asi by to k dobrým sousedským vztahům moc nepomohlo... Jako příklad to doufám stačí.

Prostě způsob provedení akce, který je pak v médiích někdy vidět (např. i extrémy typu nějací týpci odění v kůži vedoucí někoho s obojkem na krku, vousaté "ženy" a další rádoby kuriozity) mi vadí. Já chápu že je to i o odlišnostech a že takto to někdo cítí, ale je opravdu nezbytně nutné tyto věci filtrovat takto veřejně? Samozřejmě že ne všichni tam něco takového prezentují, ale i pár jedinců stačí aby akce mohla být takto vnímana a spojována i s těmito "extra libůstkami" pravě oněch několika jedinců.

Díky tomu pak může vznikat dojem že jde hlavně o tohle. Co kdyby do ulic vyrazili spoře odění bankovní úředníci, prodavači či třeba učitelé, a jejich kolegyně by je bičovaly oblečené jako dominy? Působila by na vás pak taková banka, obchod nebo škola, ze které by pocházeli tito aktéři, důvěryhodně? Asi by jste si přinejmenším pobaveně poklepali na čelo. Bylo by velmi zajímavé kdyby se o podobnou akci někdo vážně pokusil. Vyzněla by totiž absurdnost celého takového počínání takříkajíc ve své nahotě. Myslím si že tyto aspekty lidské sexuality by měly zůstat doma a ne se vystavovat na ulici. (Poznámka: zrovna BDSM praktiky uvádím jako nejkřiklavější příklad, nejsem proti nim nijak zaujatý ani je ale nemusím.)

Pokud vím, tak v Praze se sice koná každoročně nějaký veletrh erotiky, ale to je, řekl bych, zájmově orientovaná akce pořádaná v předem vyhrazeném prostoru a je na každém jednotlivci, zda tam půjde nebo ne. Rozhodně se ale nejedná o akci na veřejném prostranství, kde by mohl být s těmito speciálními "zálibami" konfrontován prakticky kdokoliv.

Taky se stává, že se na této akci ukazují jedinci, kteří s jejím původním posláním nemají nic moc společného a jen si tak asi snaží budovat nějaký svůj medialní obraz - typicky třeba někteří politici. Pokud by sami tak prezentovali svou orientaci, bylo by to v pořádku. Ovšem u některých takových účastníků z minulých let se nemohu zbavit dojmu, že šlo hlavně o to "se ukázat" a že kdyby cítili možnost vytřískat nějaké politické body z jakékoliv jiné akce - třeba i ideově v úplném protipólu proti G&L komunitě - budou bez uzardění i tam (nehledě na to, že je prostě jako politiky fakt nemusím.)

Žádný zákon homosexualitu nekriminalizuje

Pro ně je to asi jedna z mála možností jak alespoň na chvilku zazářit, protože jinak moc nemají co nabídnout. Jiní účastníci zase neváhali v minulosti využít akce rovnou k vyřizování svých politicko-profesních sporů (mám na mysli onen známý transparent o zdravících katolických buznách). Díky tomu všemu se do této akce dostává notný politický podtext. A politika ani osobní antipatie by se sem tahat neměly, byť bych byl třeba 1000× přesvědčen o "své" pravdě. Tato akce by přece měla být o nadhledu a toleranci, nikoliv o hledání dalších konfliktů.

Kdysi dávno, když tyto akce započaly někdy v šedesátých-sedmdesátých letech v USA na podporu zrovnoprávnění G&L komunity (a že tehdy skutečně bylo o co bojovat), měly svůj velký smysl právě v tom, že veřejně demonstrovaly, že takoví lidé žijí mezi námi. Tím neříkám že byly provedením nějak výrazně jiné než ty dnes, spíš ale měly hlubší smysl v tom, čeho chtěli jejich pořadatelé docílit. Možná i díky tomu bylo dosaženo ve společnosti od původního zavrhovaní do dnešní vcelku rozumné tolerance a zrovnoprávnění.

Na tomto místě musím poděkovat všem, kteří se hlavně v době po roce 1989 angažovali v procesu za zrovnoprávnění G&L komunity u nás. Odvedli veliký kus práce, mnohdy s přesahem do svého osobního i profesního života. Díky jejich úsilí dnes už není homosexualita u nás považována za nemoc, úchylku či za stigma, myslím že u nás nikdo není kvůli své orientaci pronásledován politickým nebo náboženským systémem a nikomu nepřijde divné či nevhodné, je-li někdo takto orientovaný veřejně činný v jakékoliv oblasti lidské činnosti (pokud si tedy svým dalším chováním vyloženě neříká o nějakou reakci).

Žádný zákon homosexualitu nekriminalizuje, dokonce máme zákon o registrovaném partnerství. Samozřejmě že v osobním životě vždycky můžu narazit na homofobního blba plného předsudků, který mi může zkoušet znepříjemňovat život, ale to je jiná kapitola. Dnešní puberťáci mají docela dobré povědomí o tom, že pokud někdo je "jiný", není to žádná katastrofa a nemyslím si, že by tápali v tom co že se to s nimi děje, tak jako jsem tápal třeba já, když jsem začal zjišťovat, že se mi vlastně místo spolužaček líbí víc spolužáci... :-) Čili by se dalo říct, že u nás bylo v této oblasti v jistém smyslu dobojováno, protože bylo dosaženo uznání od státu i od většinové společnosti.

Ovšem to by se nesměly chopit příležitosti různé organizace nebo i politická uskupení zabývající se zrovnoprávňováním všeho a všech za každou cenu, které si tuto akci tak trochu ukradly pro sebe – podobně jako si komunisté v době mého dětství ukradli pro sebe oslavu 1. Máje nebo MDŽ. A tak tu dnes díky těmto organizacím je něco, co se mi moc nelíbí: všechny sexuální i jiné menšiny jsou všude donekonečna omílány, jak jsou vlastně "cool" - až to už je možná ostatním lidem příjemné asi jako reklama se zeleným mimozemšťanem uprostřed filmu.

Samotný průvod je jen jednou z mnoha akcí

Jistě, mohl bych být rád že patřím k jedné takové menšině, kterou tyto organizace chtějí hájit. Jenže já se raději o své dobré jméno budu snažit sám, než bych to svěřil komukoliv jinému - právě proto, že se mi moc nelíbí, jak to tyto organizace dělají a jak někdy až absurdně "tlačí na pilu". Pro tyto organizace jsou zájmy těch, které by měli svou činností hájit, pouze zbožím pro jejich aktivity. Taková činnost se tak v konečném důsledku může velice snadno obrátit proti těm, které měla původně chránit, a to by nebylo dobře. Myslím že většina lidí v republice s homosexuály nemá problém, ale když se bude pořád zvyšovat tlak na společnost, může to vyvolat přesně opačný efekt a lidé budou mít nakonec vůči nám z toho všeho averzi.

Až si někdy říkám, zda za tou snahou není právě to - jednou někdo takovému aktivistovi vlepí facku a pak se tyto organizace začnou hlasitě bít v prsa se slovy: "Vidíte, my jsme na to upozorňovali a nevěřili jste nám!". Přece to že jsem takový nebo onaký mi nedává automaticky nějakou výhodu oproti druhým. Lidé by mě měli znát na základě toho jaký jsem, např. čeho jsem dosáhl profesně i lidsky, a ne aby první asociace s mojí osobou byla "jo to je ten teplej". V mém okolí (v práci, v domě kde bydlím atd.) mne znají právě tím prvně zmíněným způsobem, a to svou orientaci nijak netajím, ale ani nezdůrazňuji. Prostě žiji svůj život tak, jak se mi líbí.

Samotný průvod je jen jednou z mnoha akcí, které se souběžně konají takřka celý týden. Ať už to jsou různé besedy, výstavy, osvětové akce... Ovšem i s těmi doplňkovými akcemi to je podobné jako s průvodem a jeho účastníky: mezi dobrými jedna-dvě nepovedené mohou zhatit jinak asi dobrý úmysl. Beseda o islámu a G&L při loňské PraguePride (2016) pod názvem "Islám a LGBT+ lidé – dva neslučitelné světy?" je toho zářným příkladem. Už samo to spojení je úsměvné: to jako že islám (ostatně jako i jiná náboženství) má homosexuály rád? Při bližším prozkoumání jsem zjistil, že onu besedu pořádala Strana zelených a její odnož Mladí zelení (čili vlastně zase politika).

Dle dostupných materiálů téměř celou tuto besedu zvládli odmoderovat 2 lidé: jedna česká konvertitka k islámu a jedna "analytička se zaměřením na integraci muslimů", ke konci se k nim přidal ještě jeden český muslim-konvertita. Spíše ale než o objektivní diskuzi o vztahu islámu k homosexuálům šlo o domněnky a osobní komentáře přednášejících, jak že to ASI vlastně má islám s homosexuály dle JEJICH názoru (a taky jak to mají muslimové těžké v naší společnosti), to vše podpořeno nějakou tabulkou z internetu. No krása - beseda vedená někým, kdo nemá se skutečným islámem ve své ryzí podobě vlastně žádnou přímou zkušenost a vychází ze svých domněnek a tabulek stažených z internetu.

Výsledný dojem byl, že za vše negativní, co si o muslimech myslíme, mohou přežité místní zvyklosti a zaostalost dané místní kultury. Náboženství jako takové je vlastně mírumilovné a za nic nemůže. Celkově to připomínalo spíše agitku nadšených mladých komunistů, kteří ve dvacátých/třicátých letech minulého století jezdili na exkurze do Sovětského svazu a pak po návratu nadšeně básnili o zemi, kde zítra již znamená včera... Pokud by například byli hosté k tématu povolanější (napadá mne třeba imigrant-homosexuál z muslimské země s osobní zkušeností se životem v islámu a proti němu nějaký veřejně známý představitel muslimské obce u nás), bylo by tam jasně a bez příkras zdůrazněno mnohdy hrůzné pronásledování homosexuálů v některých muslimských zemích, pak s takovou besedou nemám problém. Zde mám však pocit, že šlo - abych tak řekl - spíše o snahu "lakovat islám na růžovo". Nejlépe to asi vystihl jeden z přímých diváků: "Celkově diskuse působila dojmem, že se řečníci spíše zamýšlejí nad tím co neříkat, než nad tím, co chtějí sdělit." Uvádím to jen na okraj, spíše na dokreslení celkového obrazu. S původním tématem proč bych šel/nešel na PraguePride to až tolik nesouvisí.

Při počtu obyvatel naší republiky to asi zdaleka nebyli všichni homosexuálové

Abych ale stále jen nekritizoval: samotná akce by mohla být jednou skutečným přínosem - kdyby se ji podařilo zbavit nálepky jisté exhibice jinakosti a přehlídky bizardností v celé své kráse. Pokud by byla pojata skutečně decentně a slušně, bez výše zmíněných extravagantností - jako jistý protest proti netoleranci v jakékoliv podobě (čím by totiž měla být), asi by nikomu moc nevadila, ale také by asi nevzbuzovala tolik rozporuplných reakcí. Poukázat na to, že i dnes jsou politické či náboženské systémy, které jedince s touto orientací pronásledují, je samozřejmě správné. Ovšem - a teď si dovolím drobnou nadsázku: pokud na to budete poukazovat a zároveň vám za zády někdo vede na řetězu kluka s psím obojkem na krku, pak to takové tvrzení odsouvá do roviny pouhé parodie.

V nastíněných doprovodných osvětových akcích určitě dřímá velký potenciál (pokud by tedy nebyly provedeny tak jako např. zmíněná debata o islámu). Třeba v osvětě boje proti AIDS a s tím spojeného bezpečného sexu. Nebo v pomoci pro ty, kteří se obávají reakce svého okolí - k přiznání si sebe sama i svému coming outu. Není totiž moc fajn pocit, když v 16ti zjistíte, že dle měřítek vašeho okolí jste zrůda kterou bude vaše okolí zavrhovat. Ovšem to je na jinou debatu.

Koneckonců - když se mohou konat pochody za legalizaci lehkých drog, když mají svoje pochody Prahou např. příznivci sci-fi filmů (a jsou také oblečeni pro někoho v divných kostýmech), když mají srazy mladí křesťani či některé jiné církve (a dokonce třeba provozují demonstrativní veřejné modlení čímž vlastně dělají "agitku" na veřejnosti), nebo se konají různé jiné akce, které svou náplní také mohou leckoho provokovat, je logické že i naše komunita nějaký svůj sraz mít bude. Otázkou je, jak decentní nebo provokativní charakter taková akce bude mít, jaká bude forma a její poselství. Prozatím, díky všemu výše uvedenému, vnímám tento průvod spíše jako takový slepenec všeho možného než seriózní počin, kterého bych se chtěl osobně účastnit.

Nevím kolik % lidí to může vidět stejně jako já. Roli může hrát věk (jinak to vidíte ve 20ti, jinak ve 40ti a jinak v 60ti), osobní životní zkušenost a spousta dalších faktorů. Loni uváděných 40.000 účastníků je jistě veliké číslo. Tito účastníci asi mají na věc jiný názor. Na druhou stranu - při počtu obyvatel naší republiky to asi zdaleka nebyli všichni homosexuálové z celé republiky. A stejně jako na příkladu s tím tatíkem jdoucím na fotbal, i tady je to o lidech a ne o jejich příslušnosti k nějaké skupině.

Věci výše uvedené jsou jen moje názory, nemluvím za žádnou organizaci či sdružení. Nikomu účast nerozmlouvám, toto je pouze moje stanovisko proč se já akce nebudu účastnit. S ohledem na mé rodinné zázemí a na možné negativní reakce ohledně toho, co jsem zde napsal, vystupuji anonymně. Pokud na výše zmíněné chcete jakkoli reagovat, můžete mi napsat na mail (ZDE). Na slušné maily třeba odpovím, na neslušné se.

Vyšlo na eportal.cz. Publikovánmo se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…