Hana Lipovská: Mé členství v Radě ČT neodporuje zákonu

16.01.2021 13:29

Komentář na facebookovém profilu k tvrzení, že členstvím v Institutu svobody a demokracie porušuje Hana Lipovská zákon

Hana Lipovská: Mé členství v Radě ČT neodporuje zákonu
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

Střet zájmů - mýty a fakta

Pravidelně zde odkazuji na výstupy, analýzy nebo články našeho Institutu svobody a demokracie. Jsem ráda, že už druhým rokem funguje bez dotací i bez sponzorů. Už druhým rokem je ovšem také předmětem řady desinformací, neřkuli fake news. Aktuálně k nim, bohužel, připojil jednu staronovou i Aleš Rozehnal v článku, který server Hlídací pes opatřil mezititulkem „Ve službách spolku Bobošíkové“.

Na základě mnohokrát opakované nepravdy o mém údajném „členství ve spolku“ postupně vznikla nepravda nová, tentokrát o mém údajném „porušování zákona“ z titulu souběhu funkcí člena správní rady onoho „spolku“ a člena Rady České televize.

Nejprve se tedy podívejme, co říká zákon.

Ust. § 5 odst. 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi (ZČT) stanoví pro člena Rady České televize zákaz:

1. zastávat funkci v politických stranách, hnutích nebo občanských sdruženích;

2. vystupovat ve prospěch zájmů subjektů uvedených v bodě 1 a jiných skupinových zájmů;

3. podílet se na podnikání v oblasti hromadných sdělovacích prostředků nebo zastupovat jejich obchodní zájmy, které by mohly být v rozporu s výkonem jeho funkce nebo by mohly ohrozit důvěru v nezávislost nebo nestrannost jeho rozhodování v Radě České televize;

4. zastávat jinou funkci nebo vykonávat výdělečnou činnost v České televizi (vyjma plnění v souvislosti s výkonem funkce člena Rady České televize nebo plnění z užití předmětů ochrany podle autorského zákona).

Současné znění ZČT hovoří o zákazu ve vztahu k občanským sdružením. Podle ust. § 2 zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů se tedy jedná o spolky, společnosti, svazy, hnutí, kluby a jiná občanská sdružení. Klíčovým prvkem sdružení je přitom členství.[1] S ohledem na novou právní úpravu se pak ust. § 5 odst. 2 ZČT vztahuje na zapsané spolky.

Institut svobody a demokracie, z. ú., je zapsán do Rejstříku ústavů, neboť se z hlediska právní formy jedná o tzv. „ústav“. Institut svobody a demokracie, z. ú. tedy není ani občanským sdružením, ani spolkem, ani politickou stranou, ani hnutím. Ústav také podle platné legislativy není postaven na členském principu. S ohledem na stávající znění ust. § 5 odst. 2 ZČT je tedy zřejmé, že výkon funkce člena Rady České televize není neslučitelný s členstvím ve správní radě ISDe.

Mimochodem, informace o mém členství ve správní radě Institutu svobody a demokracie, z. ú. byla v souladu se zákonem zveřejněna už v prosinci 2019 ve Sbírce listin; na začátku ledna 2020 – dokonce tři dny před vyhlášením voleb do Rady ČT – byla široce medializována; a v době voleb samotných byla k dispozici poslancům PČR.

Závěr je, uznávám, poněkud nezáživný a nerevoluční: členství ve správní radě ISDe je v souladu se zákonem o České televizi, neboť ústav není postaven na členském principu a nelze jej podřadit pod kategorii občanských sdružení, tím spíše pod kategorii politických stran a hnutí. A tak se zítra na prvním letošním jednáni Rady České televize budu opět věnovat především hospodaření tak, aby ČT mohla plnit svou zákonem vymezenou roli.

[1] ČERNÝ, Petr. § 3 [Základní principy sdružování]. In: ČERNÝ, Petr. Zákon o sdružování občanů. 1. vydání. Praha: Nakladatelství C. H. Beck, 2010, s. 50: „Základním principem sdružování v občanských sdruženích je dobrovolnost vstupu a výstupu členů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…