Helena Horská: Česká koruna se nehrne do větších zisků

22.08.2017 12:53

Komentář k problematice české koruny.

Helena Horská: Česká koruna se nehrne do větších zisků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Česká koruna se včera dopoledne nacházela u EUR/CZK 26,08 a oproti minulému týdnu nepatrně posílila (26,12). Vůči dolaru se koruna obchodovala poblíž hladiny USD/CZK 22,22 oproti USD/CZK 22,14 minulý týden.

Česká koruna se před zveřejněním nečekaně vysokého růstu české ekonomiky ve druhém čtvrtletí 2017 pohybovala nad hladinou 26,10 za euro. Po zveřejnění nejrychlejšího mezičtvrtletního růstu české ekonomiky v historii novodobé statistiky (od roku 2005) koruna posílila přes hladinu 26,05 za euro. Na to, jak nečekaně dobrý to byl výsledek, byla reakce koruny velmi mírná. Možná proto, že trhu chybí jasný názor alespoň jednoho z členů bankovní rady ČNB, který by naznačil, jak toto číslo může ovlivnit další kroky ČNB. Trh je velmi obezřetný v sázce na další posilování koruny stejně jako na další brzký růst sazeb. Obojí se musí vzhledem k opatrnému postoji Evropské centrální banky dobře „namixovat“. Příliš prudké posilování koruny by ČNB bránilo zvedat sazby. Naopak její, i přechodné, oslabení by další zvýšení sazeb přiblížilo. Vzhledem k blížící se splatnosti (v průběhu září) českých státních pokladničních poukázek v hodnotě přes 100 miliard korun, do kterých z více jak poloviny investovali zahraniční hráči, nadále počítáme s krátkým oslabením CZK. Poté se ale koruna vrátí k trajektorii posilování.  

Helena Horská, ekonomka

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla