Helena Hulejová: Mimozemšťani pomřeli. Miliardář chce poslat milión na Mars. Čína postaví na Měsíci radar

17.10.2016 19:15

Helena Hulejová se probírá vědeckým tiskem i “bulvárem” a spekuluje, co asi čeká neohrožené dobyvatele kosmického prostoru, až se dnešní sci-fi zítra stane realitou.

Helena Hulejová: Mimozemšťani pomřeli. Miliardář chce poslat milión na Mars. Čína postaví na Měsíci radar
Foto: wikipedia
Popisek: Měsíc s lunárním modulem

Čína má slušné ambice. Prý si tak trochu privatizuje Měsíc - a navíc jako dort k třešince získá celou zeměkouli. Potenciální průšvih pro lidstvo. Pravda, NASA a spol. mají jiné, větší ambice, které by rovněž mohly znamenat netušené. Jenže ve skutečném průšvihu jsme z úplně jiného a mnohem nebezpečnějšího důvodu.

Čínský radar bude hledět na Zem

Ale po pořádku: nejdříve ta Čína. Jak tvrdily zprávy, které proskočily světovým mediálním prostorem koncem léta, Čína prý postaví na Měsíci gigantický radar. Nedosti na tom, že měla skoro tři roky na Měsíci první “lunární vozítko” po letech s všeříkajícím jménem Jadeitový králík.

Lunatické, tedy šílené? Ani omylem. Číňané jsou naopak podstatně praktičtější než Amerika, a tak nemají lunárního Orla jako Apollo 11, ale králíka. Koneckonců, králíci se rychle množí a dají se na rozdíl od orlů upéct na smetaně - takže je to určitě lepší název pro “výhonek” naší civilizace k našemu vesmírnému sousedu.

Docela se ujal. Ten název, totiž. S výjimkou lidí, kteří robůtkovi kvůli čínskému názvu YUTU, což lze přepsat jako U2, přezdívali podle slavné kapely a žertovali, že se na Měsíci zjevil Bono Vox. I to je jistá možnost - správný vědec nemůže předem vyloučit nic. Může pouze konstatovat, že zatím se zprávy nepotvrdily.

Plánovaná gigantická radarová anténa made in China je ovšem skutečně praktická, a to zcela. Takže se bude - jak jinak! - dívat nikoli do kosmu, ale na Zemi. Vynořující se planetární velmoc není ani natolik ohleduplná, aby své operace maskovala. Rovnou se nechala slyšet, že by dotyčná stanice byla použita “pro vědecké a obranné účely” (čti: uvidíme vám v důstojnické jídelně v Pentagonu až do pusy, chichichi). Konec plánovací fáze nastane v roce 2020. Především ostatní jaderné mocnosti se mají na co těšit. A s nimi my všichni. Tedy, pokud se do té doby veleobři nevyhubí vzájemně a nevezmou nás s sebou.

Kufry, demence a vybuchující rakety

Možná i z důvodů “evakuace” v takovém případě se Amerika a Západ nedají Čínou zahanbit a snovají plány na to, jak Žlutého draka “dohnat a předehnat” ve velkém stylu: Když Číňané na Měsíc, tak my rovnou na Mars! A nejde jen o státní, ale i “tak trochu nestátní” hráče. Takový miliardář Elon Musk se nechal slyšet, že prý přepraví na Mars v příštím století více než milión lidí. Už si balím kufry. 

Pravda, balím pomalu, protože jaderná krize zatím není a dost z Muskových raket vybuchuje při startu nebo přistání. Možná i proto už ve své originální výzvě vysvětlil budoucím kandidátům na komunisty, pardon, kolonisty Rudé planety, že “musejí být připraveni zemřít”. Kromě toho “Marťanům” ze Země zase podle jiných zdrojů hrozí z dlouhotrvajícího pobytu v ko(s)mickém prostoru demence. “Relokovat” na Rudou prostě není sranda. 

A mimochodem, to o té demenci jsme těm na Západě po několika desítkách let v sovětském bloku mohli říct také. A přidat i jednu krajně důležitou drobnost, která dosud nebyla experimentálně potvrzena. Totiž že tato choroba zachvacuje především vládní činitele a obyčejné občany nechává na pokoji. Proto navrhuji: co zaměřit pohled mnohem dál, než na Mars? Třeba taková Europa, Jupiterův měsíc, momentálně mediálně proslavený tím, že tam “skoro” jsou mimozemšťané

Příští zastávka: Europa

NASA dopředu varovala, že sice svolá mimořádnou tiskovku, ale nebude to o žádných “alienech” (tedy mimozemšťanech) - ale média si to stejně myslela. Nebo dělala, že si to myslí. Ono to lépe prodává. Když se pak zjistilo, že na Europě jsou možná "pouze" kilometry vysoké gejzíry vody, která v kosmu mrzne, bylo po senzaci. Nedokázala ji znovu nafouknout ani nová studie, která tvrdí, že by na Europě klidně mohl být mimozemský život. Bublina splaskla.

Ne tak moje nadšení. Gejzíry a (relativně) horké prameny jsou přece skvělá věc, to vědí všichni návštěvníci Karlových Varů. A i když tam žádní "Europané" zatím nejsou, mohou tam imigrovat!

Bohužel, můj podnět Evropské kosmické agentuře na projekt, který by zahrnoval osídlení Europy a vytvoření sesterské Europské unie, jež by se současně v rámci kvót zavázala dodávat na Zem minerálky a výměnou přijmout ročně několik miliónů migrantů z Blízkého Východu (převézt by je mohly třeba Muskovy lodě, migranti jsou zvyklí na horší), prý zatím podle kuloárních informací nemá šanci na úspěch. Evropští plánovači kosmu si nás všimnou, leda až schválíme dostatečně vysoké imigrační kvóty, jinak bychom “kázali (európskou) vodu a pili (evropské) víno”.

Pravděpodobnější ovšem prý podle stejného zdroje je, že na Europu nuceně koncem desetiletí přesídlí několik miliónů zbylých bílých (pardon, domorodých, abychom použili politicky korektní termín) evropských křesťanů. Tím pádem bude zachována “křesťanská Europa”, aniž bude nutno vzdát se multikulturního snu Velké Tety Angely Merkelové.

Život u hvězdy Kurňa?

Ale zpět na Zem. Tady totiž možná konečně objevili mimozemšťany, kteří nám scházejí v prostoru Sluneční soustavy. Nová studie ohledně 1480 světelných let vzdálené hvězdy KIC 8462852, přezdívané WTF Star (tedy něco jako “Hvězda Co-to-kurňa-je”) nás přiblížila o krůček k dalšímu populárnímu tématu. 

Spekuluje se totiž (mezi “seriózními” vědci, tohle nejsou žádné konspirační teorie!), že tuto hvězdu možná obíhá přinejmenším několik stovek miliónů kilometrů velká “Dysonova sféra”. Tedy uměle vyrobený konstrukt, který by umožnil zachytávat energii hvězdy a sytil obrovité energetické potřeby hypoteticky velmi vyspělé “emzácké” (ze zkratky M-Z, mimozemšťan) civilizace. 

Vědci sice neříkají, že to tak je, ale rozhodně nevylučují podobné vysvětlení jinak nevysvětlitelného chování hvězdy. "Svítidlo" kdovíproč ztrácí na jasu rok od roku a občas se podivně “zatmí”. Bohužel, když SETI (Program hledání mimozemské inteligence) namířil na Kurňahvězdu své antény, nenašel žádné “podezřelé” signály.

Možná, že už “ejlijeni” všichni pomřeli. To by dávalo smysl - další slavný vědec, britský “televizní fyzik” Brian Cox totiž nedávno navrhl, že jsme možná dosud nenašli žádné mimozemšťany prostě proto, že nejsme první, ale poslední inteligentní druh ve vesmíru.

Smrtelná choroba kosmických rozměrů

Nebo jen většina z nás není pro emzáky dost atraktivní? “Vědecký bulvár” nedávno přinesl svědectví dvou lepých mladých žen, které tvrdí, že mají přehršle dětí s ještěrkám podobnými stvořeními z “jiné planety”. Prý si děsně užívaly “syrový, živočišný sex” s ještěry a všechny děti jsou hybridní a bydlí zatím s tatínkem (jak je vidět, vyspělí emzáci mají po rozvodu děti svěřené péči otce častěji, než to dovoluje náš zaostalý soudní systém). 

“Pouhé” zábavné lunatičky? Těžko říct. U Luny jsme přece začínali. Kromě toho se zdá, že se jejich tvrzení ujala. Tak třeba jedna švédská liberální a propotratová organizace chce po NASA, aby do vesmíru posílala kondomy na ochranu lidstva před mimozemskými nemocemi.

“Vtipná” výzva měla podpořit plánované rodičovství s dovětkem: “Každý rok zemře téměř tři sta tisíc žen na komplikace spojené s těhotenstvím, porodem nebo nebezpečnými potraty. A více než milión lidí zemře na nemoci spojené s AIDS.”

Hm. Tak už tomu rozumím. Nejlepší lék proti smrti při “komplikacích, spojených s těhotenstvím” (nebo vlastně jakékoli komplikaci) je vůbec se nenarodit. Neboli: život jako smrtelná nemoc, přenosná pohlavní cestou.

V tom případě Brian Cox současně má i nemá pravdu.

Začínám mít pocit, že mimozemšťané to vychytali, když dávno natáhli bačkory. Současně soudím, že by SETI měl namířit svoje antény “počínsku” na Zem. A rovnou je vybavit nejen radarem, ale také robotickými rameny pro pročesávání půdy. Jeden totiž aby prstíčkem hrabal.

Ale neztrácejme naději.

Třeba “tam někde venku” ještě někdo zbyl. 

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …