Hnutí 269life: Demonstrace Stop zvířecímu holocaustu

24.08.2017 18:55

V pátek 25. 8. 2017 v 17 hodin se v dolní části Václavského náměstí sejdou aktivisté za práva zvířat při kreativní demonstraci doprovázené proslovem, aby společně upozornili na kruté praktiky prováděné za zdmi velkochovů a jatek. Stanou se hlasem pro zvířata, která nemají možnost se k tomuto nehumánnímu zneužívání a zabíjení připomínající holocaust vyjádřit.

Hnutí 269life: Demonstrace Stop zvířecímu holocaustu
Foto: Společnost pro zvířata
Popisek: Nakládka vykrmených telat

„Zavřeli jsme bytosti, které vnímají bolest, strach i mateřskou lásku srovnatelně s námi do malých špinavých klecí, kotců a hal. Bereme jim mláďata hned po porodu, abychom mohli pít jejich mléko. Plynujeme po milionech jejich sourozence den po vylíhnutí jen proto, že nedokáží snášet vejce. Podrobujeme je mnoha bolestivým praktikám, aby jejich produkty byly chutnější a levnější a zapomínáme, že máme možnost volby“ vysvětluje své důvody k demonstraci jeden z organizátorů akce. „Přitom stačí otevřít oči a uvědomit si, že není rozdíl mezi kočkou či psem které vnímáme jako členy rodiny a teletem či prasetem, zavřeném na minimálním prostoru v intenzivním chovu, odkud pochází drtivá většina živočišných produktů na pultech obchodů. Všechna zvířata chtějí žít a my některým z nich bereme důstojnost, osobnost a hodnotu. Degradujeme je na pouhá čísla, podobně jako tomu bylo  v koncentračních táborech.  Jakmile jsou živé bytosti  zbaveny individuality, je velmi snadné degradovat je na komoditu a ignorovat jejich potřeby a práva.“ Doplňuje.

Srovnání s holokaustem není náhodné, upozornil na ni poprvé židovský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Isaac Bashevis Singer. Způsob každodenního hromadného zabíjení zvířat srovnal se systematickou likvidaci lidských obětí během poslední světové války. Tvrdil, že pokud nějaký tvor trpí, neexistuje žádné morální ospravedlnění, proč nebrat toto utrpení na vědomí a nepokládat ho za rovnocenné s utrpením jiného tvora, pokud lze vůbec utrpení srovnávat. Jeden z jeho nejznámějších citátů zní následovně: Ve vztahu ke zvířatům, jsou všichni lidé Nacisté. Pro zvířata je Treblinka každodenností.

Cílem aktivistů z hnutí 269life je poukázat na fakt, že v dnešní době již nemusíme lpět na živočišných produktech, a že i zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a zdraví prospěšná.

Hnutí 269life vzniklo v Izraeli a postupně se rozšířilo po celém světě, je známo svými kontroverzními akcemi. Stojí na třech základních stavebních kamenech, které jsou spolu velmi úzce propojené. Jsou jimi antispeciesismus, veganství a abolicionismus. 

Více se o aktivitách a myšlenkách hnutí dozvíte ZDE.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …