Hollande chce přinést do Vietnamu nový příběh, cituje Vaše věc

24.09.2016 20:40

Návštěva francouzského prezidenta v Hanoji nebyla vůbec marná. Francie Vietnamu prodala 40 Airbusů za cenu 6,5 miliard dolarů.

Hollande chce přinést do Vietnamu nový příběh, cituje Vaše věc
Foto: archív autora
Popisek: Hollande

Když je prezident Hollande na návštěvě v cizí zemi, spíše zdůrazňuje tradiční hodnoty Francie. Její pamětihodnosti, historii, její celkový obraz.

Jen vzácně hovoří Hollande o ekonomice. S titěrným růstem v oblasti ekonomiky od počátku pětiletého působení Hollanda ve funkci ani vlastně není o čem mluvit.

Francii a Vietnamu jde však v první řadě o to, zintenzivnit ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi.

„Uplatníme více francouzských investic a obchodních dohod pro získání úplného přístupu na trh," vysvětlil Hollande svému vietnamskému protějšku Tran Dai Quangovi.

Poslední francouzský prezident, který navštívil dosud Vietnam, byl Jacques Chirac, který tuto zemi navštívil v roce 2004 v rámci své návštěvy zemí Indočíny.

O čem snít a v co doufat? S nárůstem HDP o 6,7 % za loňský rok patří Vietnam mezi nejdynamičtější ekonomiky asijského jihovýchodu. Je to silná ekonomika s trhem čítajícím 90 milionů obyvatel.

Minulý rok se francouzský export do Vietnamu téměř zdvojnásobil, avšak obchodní bilance mezi oběma zeměmi je pro Francii stále ještě velmi pasivní: za minulý rok zaostal vývoz z Francie do Vietnamu za dovozem z Vietnamu o 2,6 miliardy euro.

„Pozice Francie je o to těžší, že Vietnam má dvojitou strategickou alianci, se Spojenými státy a s Čínou," uvedl pojišťovatel Credit Euler Hermes. Mimo obchodní a investiční vazby je země zařazena do ekonomických projektů Phare (předstupní fondy EU) a do dvou gigantických projektů, jednak Transpacifické dohody s USA a dále do Maritime Hedvábné stezky s Čínou.

Na cestu do Vietnamu si s sebou Francois Hollande vzal delegaci šéfů čtyřiceti firem a manažery firmy Airbus v čele s Fabricem Brégierem.

Státní společnost Vietnam Airlines podepsala s Airbusem předběžnou smlouvu na prodej dalších deseti letadel. Globální výše platby je zatím za 40 prodávaných letadel 6,5 miliard dolarů.

Před obcí Francouzů žijících ve Vietnamu, kteří se sešli v Ho-Či-Minově městě, původně majícím název Saigon, tedy v jakýchsi ekonomických plicích země, volal Francois Hollande po zesílení vzájemných obchodních vztahů. „Už se nejedná pouze o to dát váhu projektům ve jménu nutné solidarity. Jde o to, přinést do Vietnamu a společně vytvořit nový záměr, nový příběh a zdolávat výzvy, zvláště ty ekonomické," řekl Hollande Francouzům žijícím ve Vietnamu.

(přeloženo z deníku Le Figaro)

(zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty