Hospodářská komora: Veřejnost byla vyřazena z diskuse o rozšíření rozsahu výkonového zpoplatnění pozemních komunikací

09.01.2017 13:03

Dnes projednává vláda ČR materiál Ministerstva dopravy pod názvem Rozsah pozemních komunikací zpoplatněných mýtným po roce 2019. V něm se předpokládá rozšíření mýta o cca 900 km s navrhovanou účinností od 1. ledna 2020. Zmíněný návrh byl ministerstvem několikrát měněn, přičemž veřejnost byla z diskuse o tomto rozšíření zcela vyřazena, což je tíživé zejména pro podnikatele v silniční dopravě.

Hospodářská komora: Veřejnost byla vyřazena z diskuse o rozšíření rozsahu výkonového zpoplatnění pozemních komunikací
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý vyjádřil ve svém dopise ze dne 11. listopadu 2016 předsedovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi znepokojení nad tím, že předchozí návrhy i tento návrh nebyly předloženy k řádnému projednání a diskusi s veřejností, zejména se zástupci podnikatelů v silniční dopravě, jichž se návrh ministerstva dotýká především. Dopis zůstal bez odpovědi a nic se v dané záležitosti ve vztahu k veřejnosti nezměnilo.

Je třeba, aby rozhodnutí o případném rozšíření mýta na další komunikace bylo učiněno racionálně a s ohledem na místní, zejména malé a střední podnikatele. Návrh Ministerstva dopravy navíc ignoruje fakt, že posudek poradce – společnosti Deloitte jednoznačně označuje za optimální rozšíření o 474,1 km. Ministerstvo dopravy místo toho předložilo, údajně na základě požadavku koaličních expertů, vládě ČR ke schválení maximální variantu s rozsahem rozšíření mýta o cca 900 km. Pokud vláda ČR tento návrh schválí, volí vědomě dražší řešení, popírá deklarovanou neutralitu výběrového řízení, upřednostňuje satelitní systém a odepisuje tak dosud plně funkční zařízení, za které uživatelé zaplatili 8 miliard korun.

Vláda ČR už vícekrát prokázala, že zájmy podnikatelů nejsou pro ni příliš podstatné a že dává přednost jiným zájmům a potřebám. Hospodářská komora důrazně nesouhlasí s tímto přístupem, vyzývá vládu k respektování doporučení společnosti Deloitte na rozšíření maximálně o 474,1 km, přičemž žádá od členů vlády odpovědná rozhodnutí, která nebudou zbytečně zatěžovat daňové poplatníky nadměrnými náklady, a rovněž nezvýší náklady výrobců, dopravců ani spotřebitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…