Hospodářská komora: Zavřít obchody nejen o svátcích, ale také o nedělích? Odmítáme, aby zákon vůči občanům přitvrzoval

16.11.2016 17:30

Bývalý odborářský boss a nynější poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil se nechal slyšet, že jsme „konzumní společnost, která potřebuje, aby byly obchody zavřené i v neděli, nejen o svátcích, stejně jako v jiných vyspělých zemích“. Hospodářská komora odmítá zákon o omezení otevírací doby, protože neprospívá ani zaměstnancům a ani podnikatelům a diskriminuje obchodníky jen podle výměry prodejní plochy, zároveň ale odmítá, aby zákon vůči občanům přitvrzoval.

Hospodářská komora: Zavřít obchody nejen o svátcích, ale také o nedělích? Odmítáme, aby zákon vůči občanům přitvrzoval
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora je přesvědčena, že stát by neměl vychovávat lidi zákonem, jak by si to někteří zákonodárci přáli. Někteří lidé tráví volný čas i rodinným nákupem v obchodních centrech. Můžeme nad tím ohrnovat nos, ale nakonec jsou lidé svobodní a mohou si zvolit trávení volného času, jak chtějí.

Hospodářská komora upozorňovala, že když už bude jednou takový zákon přijat, vytváří se riziko jeho budoucího rozšíření na další dny – že se může stát, že se poslanci budou předbíhat, které další svátky a dny zahrnou do tohoto nového zákona. Podobné pokusy o rozšíření počtu dní, během kterých podnikatelé nemohou podnikat a lidé nakupovat, jsou snahou se zviditelnit nebo zavděčit se odborářům.

Neobstojí ani tvrzení, že ostatní země regulují otevírací dobu. Zákaz nakupování během státních svátků jde totiž zcela proti evropskému trendu. Obdobný zákon nedávno zrušilo Maďarsko z důvodu ztráty tisíců pracovních míst. Stejně zareagovali i v Itálii a ve Švédsku, postupná deregulace v tomto směru probíhá také v Německu a Rakousku. Debata o zrušení omezení se intenzivně vede rovněž ve Francii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…