Hynek Kmoníček: Spor o jmenování velvyslanců je zřejmě u konce

22.07.2013 21:16

Válka mezi ministerstvem zahraničí a Pražským hradem je, zdá se, zažehnaná. Prezident se chystá potvrdit nové velvyslance pro dvě až tři desítky zemí. Dosud zůstávaly jmenovací dekrety v trezoru kvůli sporu Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga, exministra zahraničí, o postech v Moskvě a Bratislavě.

Hynek Kmoníček: Spor o jmenování velvyslanců je zřejmě u konce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Rozhodně to není tak, že bychom se od naprostého nesouladu dostali do období naprostého souladu,“ popisuje šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček současné vztahy mezi ministerstvem zahraničí a Pražským hradem. „Co se však změnilo naprosto zásadně, je komunikace.“

Vladimír Remek do Ruska a Livia Klausová na Slovensko. Právě to bylo hlavní podstatou sporu mezi exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a prezidentem Milošem Zemanem. Teď, po pádu Nečasovy vlády, je všechno jinak. „Vypadá to, že ministr Kohout i premiér Rusnok v této otázce mají stejný názor jako prezident Miloš Zeman,“ podotýká Hynek Kmoníček v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou.

„V této chvíli tedy na jmenování velvyslanců v Bratislavě a Moskvě existuje trojstranný konsensus,“ naznačuje také, že budoucí jmenování Vladimíra Remka a Livie Klausové je téměř jisté.

Jaké zkušenosti mají tito pravděpodobní budoucí velvyslanci s diplomacií? A jaké historky o nich podle Hynka Kmoníčka roznášejí ti, kteří jim jejich novou pozici nepřejí? I na to se Veronika Sedláčková svého hosta zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Hynkem Kmoníčkem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.  

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …