Idealisté: Clintonová nebo Sanders? Premiér Sobotka, ministryně Marksová, odborář Středula a další odpovídají

01.03.2016 12:07

Nezávislý sociálně demokratický spolek Idealisté.cz se zeptal významných osobností veřejného života na jejich preference v současných primárkách Demokratické strany v USA, kde hlavními kandidáty jsou Hillary Clinton a Bernie Sanders. Svůj názor měly vyjádřit ve 4 větách.

Idealisté: Clintonová nebo Sanders? Premiér Sobotka, ministryně Marksová, odborář Středula a další odpovídají
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

„Moje srdce, co bije vlevo, by hlasovalo pro Sanderse, ale rozum spíše pro Clintonovou. A protože si přeji vítězství Demokrata, myslím, že proti Trumpovi či Rubiovi má větší šanci Hillary,“ odpověděl na dotaz předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

„Dlouhá léta jsem si přála za prezidentku Hillary Clinton - konečně by tam byla žena! Dnes si nejsem tak jistá. Ženu bych si moc přála pořád, ale Bernie Sanders je kandidátem skutečně levicovým… Kdybych se ale měla rozhodovat realisticky, nakonec bych v primárkách přece jen volila Hillary, protože by asi v USA měla větší šanci,“ vyjádřila místopředsedkyně ČSSD a ministryně Michaela Marksová.

Obdobně se vyjádřila i kandidátka na hejtmanku ve Zlínském kraji Alena Gajdůšková, kterou čekají v sociální demokracii rovněž primární volby: „Obecně bych si přála, aby v politice, i té mezinárodní, bylo více žen. Transparency International zveřejnilo nyní studii, která dovozuje, že ženy jsou méně náchylné ke korupci. Dá se také předpokládat, že by ženy spíš hledaly mírová řešení, která současný svět tak moc potřebuje a bylo by tak skvělým příkladem i pro další země, kdyby v čele USA stanula žena. Fandím Hillary Clintonové s jejím racionálním vidění světa a věřím, že už nastal čas na ženu v čele největší světové mocnosti.“

Odlišný názor prezentuje europoslanec Jan Keller, který se vyjádřil takto: „Přál bych si, aby se americkým prezidentem stal Bernie Sanders. Jeho názory znám už vice než dvacet let a považuji ho za skutečně levicového politika. Proti Hillary Clintonové mám dvě námitky – jednak je známo, že její kampaň podporují nejsilnější finanční skupiny. S takovými sponzory je nemyslitelné, aby po zvolení realizovala třeba jen náznak levicové politiky, a kromě toho považuji za skandální, když jsou v zemi údajně rovných příležitostí vybíráni za prezidenty nápadně často členové omezeného kruhu několika málo rodin.“

Stručně, ale jasně se vyjádřila i Kellerova kolegyně z Evropského parlamentu Olga Sehnalová: „Bližší je mi Bernie Sanders. Ovšem volby se odehrávají ve Spojených státech amerických.“

„Zřejmě jako každý autentický levičák v Evropě držím palce Berniemu Sandersovi. Je to proto, že na rozdíl od Hillary Clintonové je proti vojenským dobrodružstvím Spojených států. Clintonovou lze považovat za jestřába, což si vysloužila díky podpoře bombardování Jugoslávie, kdy se dopustila i lhaní a byla agenturou Reuters jako lhářka usvědčena, za to se ve své prezidentské kampani dokonce omluvila a svou lež přiznala. Clintonová tvrdila, že kličkovala mezi střelami ostřelovačů na sarajevském letišti, což novináři agentury Reuters označili za lež, neboť v době, kdy na letišti byla se nikde nestřílelo. Sanders je velkou nadějí pro levici ve Spojených státech i na celém světě, protože podporuje stanovení minimální mzdy, sociální zabezpečení pracujících, je pro mírové jednání s Ruskem a podpořil dohodu a jednání s Íránem - proto podporuji jeho a ne Hillary Clintonovou,“ odpovídá poslanec Jaroslav Foldyna.

Spolek se zeptal i dvou lidí mimo vrcholnou politiku na jejich názor. Byli jimi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a předseda spolku Idealisté.cz Radim Hejduk.

„Přál bych USA a světu takového politika v čele země, na kterého budou hrdí a který bude hájit zájmy obyčejných Američanů a přispěje k celosvětovému uklidnění situace. Není pro mne podstatné, zda to bude někdo z těch, které jmenujete. Věřím, že Američané rozhodnou moudře,“ uvedl předseda ČMKOS Středula.

„U mě vyhrává Bernie Sanders, protože je to idealista. Nikdy neuhnul a vždy si stál za tím, co říká. A je vidět, že upřímnost a programová zásadovost se vyplácí, protože se o něm dnes mluví jako o vážném kandidátovi na prezidenta USA. Navíc je dobrým protipólem Donaldu Trumpovi, který je nebezpečný kvůli svým finančním zájmům v politice a šířením nenávisti,“ dodal předseda spolku Hejduk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…