Iniciativa Mít svůj domov: Bez skutečného domova je na 18 000 dětí

06.03.2017 18:00

Happening iniciativy Mít svůj domov proběhne 7. 3. od 15 hodin na pražském Klárově, kde slavnostně odhalíme pomník dětem bez domova. Zároveň poskytneme stanovisko iniciativy k aktuálnímu návrhu zákona o sociálním bydlení, který už následující den projedná vláda.

Iniciativa Mít svůj domov: Bez skutečného domova je na 18 000 dětí
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Bez skutečného domova je k dnešnímu dni na 18 000 dětí. Jsou na ubytovnách, v azylových domech či v ústavech. Dostatečným důvodem pro přijetí zákona je každé jedno z těchto dětí. Návrh zákona v poslední verzi upustil od jasné prioritizace, kdy by nájemní sociální bydlení měly získat především osoby ohrožené na životě a zdraví a skupiny rodin a matek samoživitelek, kterým z bytových důvodů hrozí odebrání dítěte.

Na happeningu vystoupí předseda Platformy pro sociální bydlení a odborník na stávající verzi zákona, jeho rizika a situaci bytové nouze Štěpán Ripka, výzkumný pracovník organizace Lumos a odborník na bytovou nouzi dětí Jan Klusáček, a vystoupí i osoby v bytové nouzi, které budou mluvit o své zkušenosti s odebráním dětí do ústavní péče z bytových důvodu i o svém dětství v dětském domově. Na závěr setkání odhalíme pomník dětem bez domova.

Od ledna v tom jedeme společně. Děkujeme!

Před dvěma měsíci jsme zahájili kampaň Mít svůj domov. Ministr pro pro lidská práva Jan Chvojka nám k tomuto jubileu poslal vyjádření k námi předložené petici (ZDE). Jeho slova nás těší, snad je také můžeme brát vážně.

Chtěli bychom Vám za ty dva měsíce podpory velice poděkovat. Za Vašich 4 000 podpisů pod petici, za vyjádření podpory ze strany Vašich 111 organizací a za finanční příspěvky a jinou nezištnou pomoc. To vše nám umožnilo kampaň doposud realizovat a dostat téma záhy po startu kampaně k 250 000 lidí na sociálních sítích a do více jak 200 článků a reportáží. Stejně tak chceme velice poděkovat těm, kteří se zasazují o prosazení smysluplného zákona o sociálním bydlení vlastními silami, mimo působnost kampaně. Víme, že vás není málo a vážíme si vaší trpělivé a mediálně málo vděčné práce.

Dva měsíce vyjednávání a mediálního tlaku

Představitelé iniciativy vedle veřejných akcí 5. a 30. ledna a vedle mediálního působení především monitorovali přípravy zákona, zpracovávali připomínky a aktivně lobbovali za plnění slibů politiků a za odstranění největších chyb, které se v návrhu zákona objevily a v některých případech bohužel přetrvávají.

Podařilo se nám přimět spolugestory zákona, aby podepsali včas návrh zákona a odeslali ho na Legislativní radu vlády (LRV). Na stránkách Mít svůj domov najdete naše bohužel poměrně nelichotivé hodnocení únorového návrhu zákona (ZDE) nebo shrnutí hlavních událostí (ZDE) posledních měsíců. Členy LRV jsme upozorňovali na rizika vyplývající například z návrhu na zrušení doplatku na bydlení, z prodloužené čekací doby na přidělení sociálního bytu z půl roku na roky tři nebo z absence mechanismů, které zabrání segregaci a tvorbě ghett.

Navrhovali jsme konkrétní řešení, a to včetně paragrafovaného znění. Jednali jsme s šéfporadcem premiéra Vladimírem Špidlou, s ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou, s ministryní Marksovou a dalšími představiteli Ministerstva práce a sociálních věcí, s ministryní Šlechtovou a s náměstkyní Dostálovou z Ministerstva pro místní rozvoj nebo s první místopředsedkyní senátu Miluší Horskou. Naše know-how, analýzy a odborné kapacity se tedy snažíme poskytnout kde se jen dá. Jiná věc je, že naše konkrétní návrhy na řešení konkrétních problémů zákona zůstávají bohužel často bez odezvy.

Budoucnost a smysluplnost zákona se ukáže v následujících dnech

K dnešnímu dni přetrvávají obavy, které identifikujeme - nejvíce ty ohledně zrušení doplatků na bydlení bez garantované alternativy v podobě sociálního bydlení, z možné tvorby ghett nebo z opuštění mechanismů přednostního přidělování bytů nejohroženějším skupinám, jako jsou rodiny s dětmi ohroženými na životě, zdraví nebo odebráním.

Stále je tu ale možnost, že se zákon včas stihne projednat a že budou tyto kritické body v návrhu zákona vyřešeny. Ale to jen za předpokladu, že politici nebudou ignorovat odborné připomínky, a že zákon půjde do parlamentu ještě během března. Už nyní bylo projednávání návrhu přesunuto z 27. 2. na 8. 3. a další oddalování by bylo jen a pouze hazardováním s již nyní nepatrnou šancí, že se vše stihne.

Těšíme se na shledání 7. března v 15:00 na pražském Klárově nebo při jiné příležitosti.

Děkujeme za vaši podporu dobrého zákona o sociálním bydlení.

Za tým iniciativy Mít svůj domov
Jaromír Mára

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…