Iniciativa Mít svůj domov: Nezodpovědné hazardování s životy tisíců lidí

13.01.2017 12:06

Stanovisko iniciativy Mít svůj domov k záměru vlády upustit od uložení povinnosti obcím nebo státu zajistit sociální bydlení v zákoně o sociálním bydlení

Iniciativa Mít svůj domov: Nezodpovědné hazardování s životy tisíců lidí
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Iniciativa Mít svůj domov, která spojuje více než 90 organizací působících v sociální sféře, rezolutně odmítá upuštění od povinnosti obcí zajistit sociální bydlení v Zákoně o sociálním bydlení. Tvrdí, že pokud nebude v zákoně stanovena povinnost obcí zajistit sociální bydlení potřebným skupinám, nebo nebude existovat jiná záruka zajištění pomoci v bytové nouzi ze strany státu, většina z 200 tisíc lidí v bytové nouzi se bydlení nedočká.

Obce nejsou bez zákonem uložené povinnosti nijak motivovány poskytnout bydlení všem, kteří jej skutečně potřebují. „Selhávání obcí v zajištění bydlení je jedním z důvodů, proč je v České republice odebíráno mnoho dětí z rodin. To, že bydlení ohrožených rodin obce neřeší však není překvapivé. Nákladný pobyt v dětském domově, který stojí 424 tisíc korun ročně na jedno dítě, hradí stát, nikoli obce. V tomto ohledu tedy nemůžeme očekávat změnu,“ vysvětluje výzkumný pracovník Jan Klusáček z organizace Lumos, která se péči o ohrožené děti systematicky věnuje. „To samé platí v případě lidí se zdravotním postižením nebo seniorů. Pokud jim obec nezajistí sociální byt uzpůsobený jejich potřebám a omezením, nákladný pobyt v domovech pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením, obecní pokladnu nezatíží,“ dodává Klusáček.

Je s podivem, že se vládnoucí koalice rozhodla pro přijetí zákona, který bude postaven pouze na dobrovolném zapojení obcí, když existenci zákona, který by stanovil povinnost obcím zajistit bydlení potřebným skupinám obyvatel podporuje podle průzkumu 71 % Čechů. Možná je důvodem to, že takto se vládě podaří příslovečné: vlk se nažral a koza zůstala celá. Vláda splní svůj slib, že bude přijat o sociálním bydlení a přitom nikdo nebude muset řešit problémy lidí, kteří žijí v nedůstojných podmínkách," říká Magdaléna Poláková z organizace Asistence.

Vládní představitelé nyní mluví o tom, že bychom měli další čtyři roky pilotovat, zda se budou obce nově chtít postarat o občany v bytové nouzi, nebo ne. Zodpovědně mohu říct, že podobná pilotáž zde probíhá dvacet let: obce zatím svůj bytový fond rozprodaly za pakatel a čerpaly dotace na sociální byty, které pak nabízely lidem, kteří to často vůbec nepotřebují. MMR navíc, jak v první polovině minulého roku ukázal Nejvyšší kontrolní úřad, nebylo schopno zneužívání dotací kontrolovat. Vzhledem k tomu, že tato pilotáž je podle mě odsouzena k neúspěchu, považuji navržené změny dávek za naprosto nezodpovědné hazardování s životy tisíců lidí,“ říká předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka.

Komu pomůže, kdy bude přijat zákon o sociálním bydlení, který uloží povinnost poskytnout bydlení obcím nebo státu?

V souvislosti se sociálním bydlením se většinou mluví o skoncování s byznysem s chudobou a řešení problémů lidí z ubytoven a sociálně vyloučených lokalit. Zapomíná se na to, že podle připraveného návrhu zákona by měly být sociální byty přednostně pronajímány obětem domácího násilí, matkám samoživitelkám, dětem odcházejícím  z dětských domovů, lidem se zdravotním postižením nebo seniorům a dalším zranitelným skupinám obyvatel. Avšak, pokud v zákoně, nebude uložena povinnost obci nebo státu těmto skupinám v případě bytové nouze pomoci, velká část z nich nevymaní z tíživé životní situace.

OBĚTI DOMÁCÍHO NÁSILÍ A MATKY SAMOŽIVITELKY

  • Stěhují se z jednoho azylového domu do druhého.
  • V každém mohou být maximálně rok.
  • Problémy s bydlením někdy končí umístěním dítěte mimo rodinu. Děti se dostávají do ústavní péče, kde citově strádají. Ta je navíc velmi nákladná pro stát.

MLADÍ LIDÉ ODCHÁZEJÍCÍ Z ÚSTAVNÍ PÉČE

  • V 18 letech odcházejí z ústavů a nemají rodinu, která by jim pomohla v případě nouze.
  • Často končí na ulici.
  • Někdy se začnou živit prostitucí.

LIDÉ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

  • Velkou část dávek vynaloží na osobní asistenci, kterou potřebují k životu. Najít zaměstnání je pro ně těžké.
  • Byt za tržní nájemné je pro ně často nedosažitelný.
  • Bytů upravených podle jejich zdravotních omezení  je málo. Mnozí z nich tak nemají jinou možnost než žít v ústavní péči.

SENIOŘI

  • Desítky tisíc osamělých seniorů v nájemních bytech ve velkých městech řeší existenční problémy. Stoupá počet seniorů, kteří končí na ubytovnách.
  • Někdy končí zbytečně v ústavu stejně jako lidé s postižením, protože není dost bytů upravených podle jejich potřeb a zdravotnítch omezení.

Mít svůj domov

Iniciativa Mít svůj domov zaštiťuje vice než 90 organizací a institucí, odborníky a více než tisícovku občanů, kteří doposud podepsali petici za přijetí zákona o sociálním bydlení. Prosazuje přijetí systémového řešení pro více než 187 000 lidí bez skutečného domova, kteří žijí na ubytovně, v azylovém domě nebo na ulici. Jsme přesvědčeni, že tuto situaci lze vyřešit pouze prostřednictvím státem podporovaného sociálního bydlení, tedy dobrým zákonem o sociálním bydlení. Jeho kvalitu posuzujeme dle 15 zásad dobrého zákona, které formulovala Platforma pro sociální bydlení, a které uvádíme na stránce www.mitsvujdomov.cz/dobry-zakon

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.