Institut Aleny Vitáskové: Aktuální kauzy

18.02.2021 15:25

Ochrana a podpora základních lidských práv a svobod.

Institut Aleny Vitáskové: Aktuální kauzy
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

• • IAV podal dne 11. 2. 2021 Podnět k dohledu nad postupem Okresního státního zastupitelství v Karviné – pobočka Havířov k nadřízenému Krajskému státnímu zastupitelství v Ostravě. (maření spravedlnosti, nadržování pachatelům trestné činnosti, podezření na nedůvodné trestní stíhání, možný klientelismus)

• • IAV podal žádost o poskytnutí informací dle zák. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím na VSZ Praha (JUDr. Lenku Bradáčovou) ve věci podezření z korupčního jednání Ústavního soudu při přijetí rozhodnutí ve věci zrušení části volebního zákona (celé znění ZDE)

• • IAV se nadále věnuje kauze vězně M.S., kterému byla zamítnuta obnova řízení. Připravuje žalobu k ESLP a další kroky k dosažení spravedlivého procesu. IAV se připojil k dalším žádostem o obnovy řízení, kde shledal porušování Listiny práv a svobod. 

• • IAV usiluje s dalšími občany a spolky o novelu trestního řádu v části obnovy řízení, kdy jsme jedinou zemí v Evropě, kde o obnově řízení rozhoduje soudce, který rozhodoval v původním řízení. Návrh novely se projednává v poslanecké sněmovně a prošel třetím čtením. Usilujeme, aby: „Z rozhodování o návrhu na povolení obnovy řízení byl vyloučen soudce nebo přísedící, který ve věci rozhodoval v původním řízení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…