Institut Aleny Vitáskové: Nejsou to politici, kteří podlamují důvěru veřejnosti v instituci státního zastupitelství

11.04.2019 14:12

nstitut Aleny Vitáskové, z. s., napsal prezidentovi Miloši Zemanovi otevřený dopis, ve kterém mimo jiné uvádí: Nejsou to politici, kteří podlamují důvěru veřejnosti v instituci státního zastupitelství. Jsou to přímo někteří samotní státní zástupci, kteří mnohdy neznají zákony, nebo jsou ochotni pro odsouzení nevinných lidí vyrobit důkazy. Mezi ně bohužel patří i NSZ Pavel Zeman.

Institut Aleny Vitáskové: Nejsou to politici, kteří podlamují důvěru veřejnosti v instituci státního zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Vitásková

Vážený pane prezidente,

se zájmem sleduji Vaše úsilí o očištění justice a návrat ke kořenům právního státu. Současně však vnímám i oficiální reakci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se proti této Vaší snaze oficiálně ohradil např. v Lidových novinách dne 30. března 2019. Cituji „Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ohrazuje proti opakujícím se pokusům některých politiků útočit bezdůvodně a bez ověřených argumentů na soustavu státního zastupitelství ve snaze podlomit tímto důvěru veřejnosti v tuto instituci“.

Nejen na tento výrok jsem povinna reagovat. „Nejsou to politici, kteří podlomují důvěru veřejnosti v instituci státního zastupitelství. Jsou to přímo někteří samotní státní zástupci, kteří mnohdy neznají zákony, nebo jsou ochotni pro odsouzení nevinných lidí vyrobit důkazy. Mezi ně bohužel patří i NSZ Pavel Zeman.

Institut Aleny Vitáskové velmi pečlivě analyzuje přehmaty a justiční omyly, z nichž mnohé lze přičíst obyčejným lidským chybám. Z hlediska společenské odpovědnosti však existuje velmi vážné ohrožení demokratického státu, pokud právě ti, kteří občanům České republiky zodpovídají za dodržování zákonnosti, vytvářejí falešné důkazy nebo účelově překrucují fakta. Konkrétní případ snahy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana oklamat Nejvyšší soud vytvořením neexistujícího důkazu a zkreslením faktů Vám přikládám v příloze včetně dokladů.

Vážený pane prezidente, věřím, že se Vám, ve spolupráci s vládou ČR, podaří sjednat nápravu v české justici. Budu velmi potěšena, pokud i tento dopis a jeho přílohy k této nápravě systému státních zastupitelství napomohou.

Se srdečným pozdravem

Ing. Alena Vitásková
předsedkyně IAV

Přílohy:
vytvoření falešných důkazů nejvyšším státním zástupcem, odvolání z funkce p. Vítka, jmenování do funkce p.Schneiderovou, Lidovky.cz ze dne 30. 3. 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…