Investiční fondy k OKD: Protestujeme proti neuznání pohledávek Citibank za deset miliard

04.08.2016 19:15

Vyjádření věřitelů k popření pohledávek v insolvenčním řízení OKD.

Investiční fondy k OKD: Protestujeme proti neuznání pohledávek Citibank za deset miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Vzájemně nezávislé investiční fondy Ashmore Group, M&G a Gramercy, které se spojily do neformálního uskupení ad hoc group, aby hájily zájmy věřitelů při vyjednávání o záchraně OKD, silně rozporují snahu OKD a insolvenčního správce Lee Loudy popřít pohledávky Citibank, které z pozice security agenta zahraničních držitelů dluhopisů přihlásila do insolvenčního řízení,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí AHG Roman Pařík.

Tvrzení OKD, že nezískalo žádné protiplnění z finančních transakcí s NWR, není pravdivé. Původní ručení ve výši 500 milionů eur, které OKD schválilo v roce 2010 a za které každoročně obdrželo miliony eur, nebylo nikdy zpochybněno. Naopak, finanční prostředky byly bez výhrad přijímány. Nikdy nebyla zpochybněna ani úprava ručení v rámci kapitálové restrukturalizace celé skupiny NWR v roce 2014,.
 
Během restrukturalizace věřitelé odpustili část dluhu, ručení OKD bylo sníženo na 335 milionů eur a OKD získalo navíc několik desítek milionů eur nového kapitálu. Bez těchto prostředků by se OKD ocitlo v kritické finanční a existenční situaci již před dvěma lety.

"V insolvenčním návrhu, který samo OKD vypracovalo a 3. května 2016 podalo, je Citibank jasně uvedena jako největší věřitel s pohledávkou přesahující hranici 380 milionů eur. Je proto obtížné pochopit, jak OKD mohlo nejprve uvést tyto závazky jako jednu z hlavních příčin insolvence a následně je popřít,” dodává Roman Pařík.

"Výroční zpráva OKD za rok 2014 jasně říká, že finanční dohody vyplývající z restrukturalizace skupiny NWR byly pro OKD prospěšné. Nezodpovězenou otázkou tedy zůstává, proč OKD v roce 2014 operaci oceňovalo, ale dnes pohledávku popírá,” dodává Pařík.

„Popření pohledávek Citibank ze strany OKD je iracionální, vykonstruované a nezákonné. Cílem tohoto popření pohledávky bylo záměrné poškození všech věřitelů a věříme, že nezávislý soud přezkoumá odvolání Citibank založené na právní argumentaci a vrátí její pohledávku zpět do insolvenčního řízení,“ říká Pařík.

Rozhodnutí insolvenčního správce popřít tyto pohledávky a vyřadit je z insolvenčního řízení značně poškozuje reputaci České republiky v očích zahraničních investorů a jasně odporuje principům právního státu a vyspělé tržní ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…