Inženýři a technici protestují proti prodeji unikátního bazénu v hotelu Thermal

05.06.2015 15:07

Prohlášení účastníků mezinárodní konference Městské inženýrství 2015 v Karlových Varech k prodeji bazénu hotelu Thermal

Inženýři a technici protestují proti prodeji unikátního bazénu v hotelu Thermal
Foto: Kvjournal
Popisek: Karlovy Vary

Karlovy Vary, 5. 6. 2015. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a Český svaz stavebních inženýrů (ČSSI), jako dlouhodobí organizátoři mezinárodní konference Městské inženýrství, která je pořádána bez jediného přerušení dvacet let v prostorách hotelu Thermal v Karlových Varech, důrazně protestují proti prodeji unikátního otevřeného termálního plaveckého bazénu jako samostatné stavební části hotelového komplexu Thermal. Bazén byl umístěn na skále nad hotelovou budovou v 70. letech minulého století. A třetina vody v bazénu byla minerální.

Je jedním ze symbolů lázeňského města Karlovy Vary a neoddělitelně patří k modernímu hotelovému komplexu hotelu Thermal, který byl vystavěn ve funkcionalistickém slohu v letech 1967 až 1976 podle návrhu českých architektů manželů Věry a Vladimíra Machoninových.  Hotel Thermal navrhli manželé Machoninovi v letech 1963 až 1969 pro pořádání Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary - http://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_filmov%C3%BD_festival_Karlovy_Vary.

Hotelový komplex je ve vlastnictví státu.

S nápadem prodat hotelový bazén přišel už na začátku roku 2015 ministr financí ČR Andrej Babiš (ANO). O bazén se již zajímalo několik investorů. Na stránkách hotelu bylo uveřejněno Oznámení o vyhlášení veřejné soutěže o nejvhodnější nabídku na uzavření kupní smlouvy dne 23. 3. 2015. Výsledek soutěže má být oznámen 1. 7. 2015.

Účastníci mezinárodní konference Měské inženýrství 2015 nestojí osamoceně v boji proti prodeji bazénu jako samostatné stavební části. I město Karlovy Vary chce požádat Ministerstvo kultury ČR, aby komplex budov hotelu Thermal včetně staveb, které k hotelu patří, prohlásilo za kulturní památku. Chtějí zabránit a ochránit státní hotel Thermal před případnou demolicí nebo privatizací, eventuálně před prodejem lukrativních pozemků, na kterých je bazén vystavěn. Primátor města Petr Kulhánek v této souvislosti připomněl: „Hotel Thermal byl už od prvopočátku koncipován přímo jako sídlo filmového festivalu a současně jako velmi luxusní hotel s komplexní balneologickou péčí. Takto funguje dodnes a myslím, že by to tak mělo být zachováno i do budoucna."

Podle názoru architekta Pavla Smětáka, autora nedávné retrospektivní výstavy o díle Machoninových, je komplex hotelu Thermal skvělým příkladem pozdní moderny v poválečné československé architektuře. Brutalistní prvky architektury odkazují k soudobým stavbám v Británii a ve Skandinávii. Pro celou tvorbu manželů Machoninových je charakteristické těsné spojení architektury a stavebního inženýrství a u hotelu Thermal je spolupráce architektů a konstruktérů mimořádná.
Za výjimečné považuje Pavel Směták spojení exteriéru stavby s interiérem. Tryskaný beton použitý na fasádě volně přechází na povrchy stěn v hotelových halách. Jediným předělem mezi vnitřním a vnějším je velkoformátové bezrámové zasklení. Zachovalé interiéry jsou skvělou ukázkou soudobé interiérové tvorby s velmi výrazným autorským rukopisem.

Památkáři vidí hodnotu Thermalu hlavně v jeho ojedinělosti. Jde kromě Ještědu asi o nejvýznamnější stavbu ve stylu brutalismu v České republice.

Hotel Thermal je už dnes součástí karlovarské městské památkové zóny, vyhlášené v roce 1992. Na stavby v zóně se vztahuje ochrana podle památkového zákona. Kulturní památka by však měla vyšší ochranu. Zatímco v zóně se chrání zejména celkový vzhled staveb, u kulturní památky je ochrana přísnější, podléhá jí například i interiér stavby.

Předseda ČKAIT Pavel Křeček vystoupil před účastníky mezinárodní konference Městské inženýrství 2015 na podporu zachování hotelového areálu Thermal v Karlových Varech: „Nechceme, aby se komplexy, které přetrvaly 40 let fungování jako architektonický celek, parcelovaly.“

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (dále ČKAIT) je profesní organizací, do jejíž působnosti patří především: dohled nad technickou kvalitou v úrovni stavebních oborů a specializací, ochrana zájmů klientů při územním plánování, projektování a výstavbě, hodnocení efektivnosti staveb a jejich bezpečnosti, spolupráce při zpracování návrhů právních předpisů týkajících se stavebnictví a jejich novel. Komora se vyjadřuje k aktuálním otázkám v oblasti stavebnictví, životního prostředí, vodního hospodářství, technické a dopravní infrastruktury. Vzdělává své členy zejména v oblasti právních předpisů, Eurokódů, bezpečnosti práce, bezbariérových podmínek v navrhování a provádění staveb. Nabízí odborníky pro výběrová řízení při zadávání veřejných zakázek a poskytuje poradenskou činnost na Stavebních veletrzích Brno a Střechy Praha. Komora prostřednictvím Informačního centra ČKAIT, s.r.o., vydává odbornou literaturu, zajišťuje rychlý informační servis, odborné semináře, vydává časopis Energeticky soběstačné budovy, spolupracuje na vydávání časopisu Stavebnictví a Tepelná ochrana budov. Komora spolupracuje se všemi stavebními a dalšími technickými fakultami v České republice. Uděluje Ceny ČKAIT za inženýrské dílo a je jedním z vypisovatelů soutěže Stavba roku.

ČKAIT je veřejnoprávní stavovská organizace, která vznikla v roce 1992 na základě zákona č. 360/1992 Sb., je samosprávnou profesní organizací s přeneseným výkonem působnosti státní správy. Členskou základnu Komory dnes tvoří více než 30 tisíc autorizovaných inženýrů a techniků, jimž byla udělena autorizace na základě úspěšného složení předepsané zkoušky odborné způsobilosti. Zákonem č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, došlo ve vybraných činnostech ve výstavbě k přenesení odborné odpovědnosti na fyzické osoby: autorizované architekty, inženýry, techniky a stavitele. Sídlo Komory je v Praze. ČKAIT navazuje na stavovskou organizaci, která byla zřízena před sto lety (1913) pod názvem Svaz českých úředně autorizovaných civilních inženýrů v Království českém. 

Český svaz stavebních inženýrů (dále ČSSI) je tvůrčí, stavovské, výběrové a neziskové sdružení stavebních inženýrů a vysokoškolsky vzdělaných odborníků příbuzných oborů činných ve výstavbě v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Usiluje o maximální využití duševního potenciálu stavebních a jim na roveň postavených inženýrů, zastupuje a hájí morální a profesní zájmy svých členů. Sdružuje své členy na základě dobrovolnosti. Je pokračovatelem odkazu a nositelem tradic Spolku inženýrů a architektů v Království českém, založeném v r. 1865, a Spolku československých inženýrů (SIA), zrušeného v r. 1951.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…