Ivan Bednář: Aktéři lánského puče

16.04.2017 14:02

Když byly v sobotu 26. 10. 2013 sečteny volební výsledky, vznikla pro sociální demokracii rozporuplná situace.

Ivan Bednář: Aktéři lánského puče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Den po volbách Michal Hašek vyzval Bohuslava Sobotku k rezignaci kvůli nízkému volebnímu výsledku. Tentýž požadavek dvěma třetinami hlasů zopakovalo odpoledne i předsednictvo, které Sobotku odvolalo z vyjednávacího týmu o složení vlády.

Večer se pak místopředsedové strany Michal Hašek a Zdeněk Škromach, šéf poslanců strany Jeroným Tejc, jihočeský hejtman Jiří Zimola a plzeňský hejtman Milan Chovanec setkali s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Kromě samotných aktérů o schůzce v Lánech nikdo nevěděl.

Sobotka následně obvinil Haška ze snahy rozložit ČSSD v citlivé chvíli. Situaci komentoval z demonstrace, kterou na jeho podporu svolal na Hradčanské náměstí jeho hlavním podporovatel Jiří Dienstbier.

Partneři k sestavení vlády, Hnutí ANO a třetí KDU-ČSL, 29. října oznámili, že povolební vyjednávání chtějí vést s Bohuslavem Sobotkou, ačkoli není členem stranického týmu. Poslanci ČSSD ale do svého čela zvolili Jeronýma Tejce. Michal Hašek v Interview ČT24 opakovaně odmítá lánskou schůzku jako fámu, ale je usvědčen ze lži Milanem Chovancem, který účastníky schůzky zradil a potvrdil, že Hašek s ostatními, včetně jeho, na té schůzce byli.

Spiklenci se začali zamotávat do vlastních lží, a nakonec byli donuceni účast na tajné schůzce s prezidentem přiznat. Prezident dal nakonec od celé záležitosti ruce pryč a prohlásil ústy mluvčího Ovčáčka, že on tu schůzku neinicioval.

Jak tedy pučisté dopadli?

Hlavní aktér Michal Hašek. Po prohraných volbách přišel o pozici hejtmana Jihomoravského kraje a na sjezdu ČSSD ztratil vliv i v ČSSD. Zůstal sice v zastupitelstvu Jihomoravského kraje, ale bez podstatné funkce. Je zaměstnán jako koncipient v advokátní kanceláři význačného stranického lobbisty Miroslava Jansty. Sice se chlubí, že je doktorem práv, ale doktorát získal na soukromé škole ve slovenském Sládkovičově (původně maďarské Diószeg, což znamená „ořechový les“. Na základě tlaku veřejnosti slíbil, že zveřejní jak svoji rigorózní práci, tak i její oponentské posudky, ale nikdy tak skutečně neučinil.

Jeroným Tejc. Dlouho to vypadalo, že se Tejcovi podaří aféru ustát a že se stane hlavním oponentem Bohuslava Sobotky, ale sjezd ČSSS ho do funkce statutárního místopředsedy nezvolil (282 hlasů), dal přednost „napravenému hříšníkovi“ (zrádci) Milanu Chovancovi (379 hlasů).

Zdeněk Škromach. Skončila éra „Hovorů od bazénku.“ Škromachovy video vzkazy, které mu měly přinést kandidaturu do prezidentských voleb, dnes pouští Topkař Dominik Feri při besedách a studenti se jim ze srdce smějí. Senátorem zvolen nebyl.

Skončil ale i Jiří Dienstbier, který pro Sobotku obstarával podporu veřejnosti i ve straně. Dlouho ho Sobotka držel v ministerském křesle, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o dlouhodobě nejvíc neoblíbeného ministra, ztratil Dienstbier post místopředsedy ČSSD (při volbě dostal jen 75 hlasů) a později i ministerské křeslo. Senátorský mandát mu vyprší za dva roky.

Ve funkci už není ani hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, i když poměrně dlouho vzdoroval. Praskly na něj podivné okolnosti kolem stavby jeho chaty na Lipně za pět milionů i nezřízené odměny, které dostával jeho podřízený, šéf jihočeských nemocnic Martin Bláha. Jihočeská koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 se rozpadla.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…