Ivan Bednář: Angela na sestupné dráze

18.02.2018 18:10

Němečtí sociální demokraté (SPD) by mohli být spokojení. Sebrali Angele Merkelové tři klíčová ministerstva (zahraničí, finance, práce a sociálních věcí) a ještě se zbaví neomarxisty Schulze.

Ivan Bednář: Angela na sestupné dráze
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Socialistický Mesiáš, přicházející z Bruselu, předvedl po své instalaci do čela SPD dva solidní kotrmelce. Nejprve se po zdrcující porážce ve volbách zařekl, že strana půjde do opozice, a jinak to nebude! Pak se ještě zapřísahal, že on osobně v kabinetu Angely Merkelové nikdy nebude. V obojím otočil jak na obrtlíku, s Merkelovou vyjednal koaliční vládu, ve které se jmenoval ministrem zahraničí.

Ale socialisté kupodivu spokojeni nejsou, a o jejich případném vstupu do nové německé vlády rozhodne až vnitrostranické referendum, které proběhne 4. března. Jeho výsledek je značně nejistý, proti vstupu do vládní koalice vystupují především mladí sociální demokraté kolem Kevina Kühnerta, kteří volají po hlubší sebereflexi strany. Síly stoupenců koalice a jejich odpůrců jsou zhruba vyrovnané „fifty, fifty.“

Kancléřka nejenže musela ustoupit sociálním demokratům, musela vyhovět i tlaku sesterské strany bavorské CSU a navrhnout jako ministra vnitra svého dlouholetého kritika Horsta Seehofera namísto doposud svého věrného spojence Thomase de Maiziéra.

A tak není divu, že z hloubi CDU se stále silněji ozývají hlasy o tom, že by bylo potřeba „hledat dynamické, chytré, mladé hlavy“ a poslat do vedení „konečně čerstvé, neopotřebované tváře.“

S uzavřenou dohodou, jak ji dojednala Angela Merkelová, souhlasí jen 27% příslušníků CDU, a tak se zdá, že dny kdysi oblíbené kancléřky se blíží ke svému konci. Silná byznysová klika uvnitř CDU již oznámila, že se sjednanou dohodou řídit nebude.

Angela by potřebovala nějaký výraznější úspěch. Na domácí politické scéně už to ale asi nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …