Ivan Bednář: Antisemitismus nové levice

24.03.2019 13:14

V šedesátých letech byly v socialistickém Československu velmi oblíbené myšlenky tzv. nové levice, které se prolínaly s neomarxismem (Antonio Gramsci, Roger Garaudy, Jean Paul Sartre a j.).

Ivan Bednář: Antisemitismus nové levice
Foto: pixabay.com
Popisek: radikalismus, levice - ilustrační foto

Invaze vojsk varšavské smlouvy v srpnu 1968 a následná normalizace učinily pronikání těchto myšlenek přítrž. Intelektuální diskurz o tezích nové levice probíhal pouze v uzavřených disidentských kruzích.

Fakticky se tak nová levice (neomarxismus) u nás etablovala až po roce 1989. Na české politické scéně prosazují v současnosti nejvíce z postojů nové levice zejména některé osobnosti a proudy v ČSSD (Jiří Dienstbier ml.) a v různých modifikacích zelených stran a hnutí všelijakých „změn.“

Nová levice je pro prosazování myšlenek humanismu, pacifismu, multikulturalismu, rovnosti pohlaví (tzv. genderové rovnosti) až feminismu, ras či národů. Silný důraz na klade na ochranu životního prostředí a práva sexuálních menšin; k myšlenkám nové levice může být řazen rovněž boj proti globalizaci apod.

Odpůrci považují její ideologii za zhoubnou, myšlenky nové levice jsou podle nich neslučitelné s identitou západní civilizace a narušují její fungování. Nová levice podle nich prosazuje škodlivý morální relativismus a nihilismus.

Teze nové levice zbavují prý jedince vědomí morálky a zodpovědnosti, ve svém důsledku jej údajně vedou k nezodpovědnému a škodlivému jednání. Terčem kritiky bývá novou levicí prosazovaný multikulturalismus, jenž dle jeho odpůrců vede pouze k eskalaci společenských problémů. Obdobně se terčem kritiky stávají i další myšlenky a postoje např. tzv. genderová rovnost (korektnost), jež usiluje o násilné stírání přirozených rozdílů mezi pohlavími; snaha o zrovnoprávnění sexuálních menšin, jež údajně ohrožuje tradiční rodinu apod.

Častým jevem nové levice jsou i postoje velice blízké antisemitismu. „Nejsem žádný antisemita, jen kritizuji Stát Izrael, na to mám právo.“ To je nejběžnější klišé dnešní nové levice. Pro mnohé akademicko – levicové kroužky a různá hnutí je kritika státu Izrael téměř povinností. Palestinci jsou podle nich nevinné oběti izraelské hrůzovlády, zatímco tolerantně mhouří oči nad násilím a terorem v mnoha afrických a arabských státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.