Ivan Bednář: Co je za kauzou ProMoPro?

15.01.2017 19:29

Osvobození trojice bývalých vysoce postavených úředníků ze sekce pro české předsednictví EU, které obžaloba vinila v tzv. kauze ProMoPro, je pravomocné. A hodně podivné.

Ivan Bednář: Co je za kauzou ProMoPro?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Prý úředníci, včetně vládní zmocněnkyně Hendrichové, nevěděli o tom, že některé zakázky byly předražené a některé se prý nekonaly vůbec. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. Soud se nejspíš domnívá, že vysoce postavení úředníci žijí na zámku zcela odtrženi od toho, co se děje v podzámčí. Jejich tehdejší šéf Alexandr Vondra zřejmě sice tušil, že se akce našeho předsednictví EU odehrávají v KCP, ale vůbec se najímal o to, kolik celý ten humbuk vlastně stál. Takové my máme ve státní správě pašáky. Když nechtějí, nevidí, ani neslyší.

Nevím pochopitelně, co je za touto kauzou. Ale rozdílný přístup soudce k podnikatelům a k vládním úředníkům bije do očí jako by byl z dílny komunistické justice. Podnikatel do lochu, úředník na svobodu. Nejpřísněji potrestaným zůstal bývalý jednatel ProMoPro Jaroslav Veselý, který si odpyká devět let odnětí svobody. Jeho prohřešek proti zákonu? Prý prodával své služby nic netušící vládní věrchušce předražené.

Za to by ho Karel IV. nanejvýš vymáchal v koši ve Vltavě, ale devět let? Ani Rath, kterého chytili se sedmi miliony úplatků v ruce, tolik nevyfasoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…