Ivan Bednář: Už zase nás obchází strašidlo komunismu

29.05.2018 12:39

Je to skoro vždycky stejné. Nejdříve jsou zmanipulované volby, pak upevnění moci, znárodňování, zatýkání v armádě a bezpečnosti, likvidace elit. A na konci stojí hospodářský a politický kolaps, který je třeba bránit brutální silou.

Ivan Bednář: Už zase nás obchází strašidlo komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Naposled jsme toho svědky ve Venezuele, kde současný socialistický prezident Nicolás Maduro údajně vyhrál prezidentské volby. Po sečtení výsledků 93 procent volebních okrsků prý získal 68 procent hlasů. Jeho hlavní protivník Henri Falcon výsledek voleb neuznal a bude požadovat nové hlasování.

Před volbami venezuelské úřady zatkly 15 vysoce postavených vojenských důstojníků. Již předtím venezuelská tajná služba zatkla exministra vnitra Miguela Rodrígueze Torrese, který v posledních letech patří ke kritikům autoritářské vlády prezidenta Nicoláse Madura.

Program Socialismus 21. století, který kdysi slavně vyhlásil Madurův předchůdce a autor tohoto programu Hugo Cháves je před krachem. Obchody jsou prázdné, lidé se potýkají s nedostatkem prakticky všeho. Ze země, které patří jedny z největší nalezišť ropy na světě, jen zoufale tluče bídu.

To ale nijak nebrání tomu, aby se západní Evropou znovu nešířily socialistické neomarxistické myšlenky. Mladí lidé si oblékají trička s portrétem Ge Guevarry, který po převratu na Kubě nechal popravovat politické oponenty a hrál také jednu z hlavních rolí při rozmístění sovětských raket středního doletu na Kubě v roce 1962, což hrozilo přerůst v jaderný konflikt.

Po sto letech od bolševické revoluce v Rusku by 51 procent mladých Američanů raději žilo v socialismu či komunismu namísto stávajícího kapitalismu. Většina ale zároveň neví, jaké mají tyto ideologie rysy. Život v socialistickém nebo komunistickém státě tak v součtu upřednostňuje jedenapadesát procent dotázaných mladých Američanů. Devětašedesát procent z nich ale zároveň neumí komunismus definovat nebo ho definují chybně – a v případě socialismu jde o šestašedesát procent.

Ve Velké Británii se velkých sympatií těší vůdce labouristické strany Jeremy Corbyn, podezřelý z kontaktů s československou státní bezpečností. Ve spisech estébé jsou záznamy o schůzkách agenta Sarkozyho, který se s Corbynem scházel. Ten také tvrdí, že Corbyn s StB spolupracoval vědomě.

Labouristická strana slibuje, že v případě volebního vítězství radikálně změní ekonomiku země a vytvoří socialistickou společnost, „kde už se nenecháme vykořisťovat“. Alespoň to tvrdí stínový stínový ministr financí labouristů John McDonnell.

Mezi transformací ekonomiky a svržením kapitalismu podle McDonnella není rozdíl. „Chci koneckonců socialistickou společnost, a to znamená transformaci, která radikálně změní systém oproti nynějšímu stavu,“ prohlásil stínový ministr labouristů.

Venezuelu, která se potýká se stále silnější inflací a nedostatky v zásobování, za socialistickou zemi McDonnell nepovažuje. „Nabralo to špatný obrat, když zemřel (bývalý prezident Hugo) Chávez. Bohužel od té doby neprosazují socialistický kurz, který Chávez nastoupil,“ prohlásil labouristický politik.

Aha, to už přece také známe. Program je dobrý, to jen lidé jsou špatní a dělají chyby. Chyby je třeba napravit. I kdybychom přitom měli pár odpůrců třeba popravit!

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…