Ivan David: Evropská unie to vyřeší?

12.02.2019 12:21

V čekárně ležely na stolku dnešní noviny. Dnešní Dnes. Nahlédl jsem a narazil na známou tvář MUDr. Olgy Sehnalové, MBA: „Evropa dvojího metru nemá budoucnost“, hlásal titulek. To mě zaujalo. Na co asi přišla po deseti letech v Evropském parlamentu usměvavá lékařka z Kroměříže?

Ivan David: Evropská unie to vyřeší?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ivan David

Začetl jsem se: „V posledních letech vyplouvají v EU stále zřetelněji na povrch rozpory, které se obracejí proti ní samotné.“ Jako hlavní vidí „propast mezi bohatými a chudými“ a jako hlavní důsledek, že lidé v produktivním věku odcházejí za lepším. Po jejich odchodu „chybějí lidé“. No to je svěží myšlenka!

Ale ne ze slohové práce žáka deváté třídy... Autorka dospívá k názoru, že „Našim národním zájmem proto musí být zásadní snižování ekonomických a sociálních rozdílů mezi zeměmi EU… a vyrovnávání životní úrovně…, aby lidé k odchodu neměli důvod.“

Jak na to? „Hodnoty vytvořené v této zemi“, nemají odtékat ve velkém do zahraničí, soudí autorka. Proto „sociální demokracie na úrovni EU podporuje boj proti daňovým praktikám, které umožňují vyhýbání se placení daní nadnárodních firem, proti tzv. daňovým rájům“. Pokračuje: „Nastavení celoevropských pravidel k zabránění daňovým únikům musí být pro Českou republiku prvořadý úkol… Pokud to nedokážeme, povede to k politice škrtů a konkurenci na úkor pracovních a sociálních podmínek.“

„Musíme se zasadit o Evropu, kde nebude místo pro dvojí metr. Konec dvojího metru v odměňování za stejnou práci… Dvojí metr nesmí existovat ani vůči podnikům, ať v průmyslu, v zemědělství, nebo ve službách… EU si musí zamést před vlastním prahem! Jinak jí nebudou lidé věřit!“, varuje autorka. „Možná bude existovat, ale bude příliš slabá na to, aby ovlivňovala dění okolo sebe v dnešním nejistém světě. Jako sociální demokratka vidím místo České republiky uvnitř EU, kterou chceme spoluvytvářet, ne ji bořit.“

Mnu si oči. Ne, nezdá se mi to. Tolik naivity po deseti letech v Europarlamentu…

Není snad deklarovaným hlavním principem EU „volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb“? Volný, rozumějme svobodný, tedy bez jakýchkoli překážek. A tak svobodní lidé volně odcházejí… Když chce jeden klub fotbalistu z jiného klubu, musí zaplatit. Ale bohaté země za lékaře, inženýry a kvalifikované pracovníky neplatí nic. Kapitál svobodně odchází z chudých zemí do bohatých, od nás ročně přes 350 miliard korun – to odpovídá třetině rozpočtu. Obchodní řetězce volně a svobodně diskriminují místní zboží a volně sem proudí to jejich, a místní průmysl tiše zaniká.

Zato montovnám se daří, proto tak velké starosti „kapitánů průmyslu“, aby zde pracovní síla zůstala levná. Česká vláda nesmí podporovat vlastní průmysl a zemědělství, to odporuje zákonům EU. Smíme se jen dívat na degradaci vlastní země. Ti blbější využívají možnosti tleskat. A recept evropské sociální demokracie? No přece „zůstat uvnitř“. Evropská unie není řešením problému, ale jeho příčinou. Byli jsme přijati, abychom se nemohli bránit.

Ne, nejsme na tom tak špatně, pokud jde o odchod lidí, kterým nelze v rámci systému nabídnout nic, aby se vrátili. Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Lotyšsko jsou na tom mnohem hůř. Ukrajinu nezachrání, že v EU není, když nejen EU podpořilo majdan a hluboký úpadek země, aby jí bylo možné vykrást. Pokud jde o míru vykrádání země „volným pohybem kapitálu“, nemáme ovšem v Evropě konkurenci.

Alois Rašín zavedl na počátku první republiky tzv. „domestikaci kapitálu“ – tady podnikáš, tady plať. To se nemůže líbit těm, kteří bohatnou nejrychleji a své daňové ráje budou chránit do roztrhání těla. Kdepak, na tomhle stojí Evropa a naivní MUDr. Sehnalová na tom nezmění nic, ani kdyby se naklonovala. Ne, Evropská unie je projekt ke zhoubě Evropských národů. Nejdříve těch chudších. A ti, kteří jsou u kormidla, rozhodně tím kormidlem neotočí.

Evropská unie je také velmi užitečná, ovšem jen pro ty, kteří parazitují na rozvratu, který v mnoha zemích prohlubuje. To je většina těch, kteří vládnou ekonomicky, politicky a propagandou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …