Ivan David: V Náhorním Karabachu Ázerbajdžánci znovu zaútočili, propukly těžké boje

21.10.2020 7:33

Dnes ráno (20. 10. 2020) vypukly v jižním Karabachu těžké střety poté, co ázerbájdžánské ozbrojené síly zahájily další silný útok severně od již dobytého města Fuzuli. Podle nejnovějších zpráv z Karabachu se ázerbájdžánské ozbrojené síly pokusily postoupit severně od Fuzuli a několika dalších míst v regionu, což přimělo arménské jednotky k zapojení do bojů s nepřítelem v linii kontaktu.

Ivan David: V Náhorním Karabachu Ázerbajdžánci znovu zaútočili, propukly těžké boje
Foto: Archiv ID
Popisek: MUDr. Ivan David, europoslanec za SPD

Od této chvíle nebyly ázerbájdžánským ministerstvem obrany ani jejich prezidentem Ilhamem Alijevem hlášeny žádné významné pokroky.

V pondělí Alijev oznámil, že ázerbájdžánské ozbrojené síly dobyly několik vesnic poblíž linie kontaktu po sérii střetů s arménskými jednotkami v Karabachu.

Arménské ministerstvo obrany zároveň uvedlo, že jejich síly potlačily ázerbájdžánské útoky poté, co v pondělí ráno zaútočily na jejich pozice.

Podle zprávy je v Ázerbájdžánu rozmístěno 600 tureckých vojáků.

Ruský list Kommersant napsal minulý týden, že podle zprávy citující vojenské a diplomatické zdroje byl pokus o invazi Ázerbájdžánu „záměrně naplánován a vyprovokován Tureckem“.

Podle těchto zdrojů Ankara v posledních měsících aktivně tlačila na Baku, aby zahájilo nepřátelské akce, slibující „komplexní politickou, diplomatickou, zpravodajskou a vojensko-technickou podporu“, jak informovaly noviny.

Podle ruských novin po dokončení společných turecko-ázerbájdžánských vojenských cvičení v červenci a srpnu zůstala na území Ázerbájdžánu významná turecká síla, která údajně převzala roli koordinátora ázerbájdžánské invaze do Arcachu.

Podle zprávy je v Ázerbájdžánu rozmístěno 600 tureckých vojáků, z nichž 200 je klasifikováno jako „pravidelné válečné prapory“.

Ostatní turecké síly:

50 instruktorů v Nakhichevanu (autonomní ázerbájdžánská enkláva oddělená od vlastní Arménie Arcachem a arménskou provincií Syunik).

90 vojenských poradců v hlavním městě Baku odpovědných za koordinaci zaměstnanců.

120 leteckých vedoucích na základně Gabala.

20 pilotů bezpilotních letadel na letišti Daliar.

50 trenérů na letišti Gevlach.

Další:

50 instruktorů ve 4. armádním sboru v Pirikeskulu.

Dalších 20 důstojníků na vojenské základně „Hejdar Alijev“ v Baku.

Podle zprávy také Turecko poskytlo ázerbájdžánské armádě 18 lehkých pěchotních obrněcůí, 10 vozidel a systém odpalování více raket, jakož i celkem 34 letadel (šest letadel, osm vrtulníků a 20 bezpilotních dronů).

Zároveň v období září – říjen byly lety tureckými dopravními letadly (C-130, CN-235, A400M) do Ázerbájdžánu vzdušným prostorem Gruzie na vysoké úrovni, a to navzdory odmítnutí Gruzie.

Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias v těchto dnech během své návštěvy Arménie řekl, že Turecko je zdrojem veškerého nepřátelství v regionu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.