Ivan Egner: Když veřejnoprávní média v "národním zájmu" přepisují historii

16.08.2017 10:58

Představte si, že by totalitní komunistický režim zlikvidoval Věru Čáslavskou, její medaile by převedl na úplně jiného sportovce a ten sportovec by se s nimi nyní sebevědomě chlubil.

Ivan Egner: Když veřejnoprávní média v "národním zájmu" přepisují historii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Půllitr piva, ilustrační foto

Tak přesně to dělá národní podnik Budvar, když vydává příběh adopce značky Budweiser americkým Anheuserem-Buschem za svůj. A německý název Budweiser za název svého pivovaru. Přivlastnil si (pro účely reklamy) také rytíře ze znaku budějovických měšťanů, který původně příslušel měšťanskému pivovaru.

U soudů argumentuje tím, že již investoval mnoho do propagandy a veřejné mínění se mu podařilo změnit natolik, že dnes si již lidé spojují značku Budweiser právě s Budvarem. Podle vyjádření NSS historický nárok na původní název není nikde uzákoněn a proto je nutné v rozsudku vycházet pouze ze současného veřejného mínění.

Když se řekne Budweiser, každému se vybaví Budvar. Málokdo již ale ví, že český akciový pivovar Budvar vznikl až 100 let po vzniku původního "německého" Budweiseru 1795. V době národního obrození dávali Češi najevo své vlastenectví tím, že přestali pít pivo z "německého" Budweiser  Bürgerbräu Bräuhaus1795, který již v té době exportoval své výrobky do USA a bylo po něm pojmenováno i americké pivo Budweiser.

Přitom právě Budweiser 1795 je ten proslulý originální Budweiser, i když se o tom nikde "nesmí"  mluvit. Ještě před vznikem Budvaru získal cca 13 zlatých medailí a titul dvorního dodavatele württemberského krále. Tato historie je však národním TABU. Komunisté zlikvidovali původní Budweiser v roce 1970 (Měl se dokonce zbourat a na jeho místě se měly stavět bytovky ) a část jeho exportních ochranných známek převedli na národní podnik Budvar. Od té doby se ve všech veřejnoprávních médiích tvrdí, že Budvar je originální Budweiser. Na příkaz KV KSC Jihočeské pivovary v roce 1970 vzaly název Budweiser Měšťanskému pivovaru a legalizoval užívání jeho značky jako součást názvu pivovaru Budvar. (Což by se určitě nelíbilo zakládajícím akcionářům Budvaru, kteří bazírovali na čestině a pohrdali vším německým.) Dnes si již nikdo netroufne napsat pravdu. (Budweiser je německy, protože pivovar patřil německy hovořícím budějovickým měšťanům, kdežto Budvar je česky, protože vznikl jako ryze česká akciová společnost na protest proti Němcům. Navíc všechny měšťanské pivovary musely mít kvůli identifikaci přívlastky původu, kdežto Budvar je jen jeden a přívlastek "budějovický" nemá opodstatnění a je tam účelově dodatečně přidán kvůli marketingu, aby mohl parazitovat na pověsti konkurenčního pivovaru z 19. století). Budvar za 40 let dokázal to, že jeho 1000x opakovaná reKLAMa přepsala skutečnou historii této legendární značky.

Všechny informace naleznete v odkazech na facebooku.

To neznamená, že by snad Budvar vařil špatné pivo!  Nebo že by Budvar dělal něco protiprávního. Komunisté, kteří mu taková práva dali, činili dle tehdy platných zákonů.
Ale veřejnost by si určitě zasloužila znát skutečnou pravdu o fenoménu Budweiser. I když může být tato pravda nepohodlná českým národním zájmům, tak jako kdysi bylo odhalení falz rukopisů Královedvorského a Zelenohorského.

Ivan Egner

http://encyklopedie.c-budejovice.cz/clanek/mestansky-pivovar
http://encyklopedie.c-budejovice.cz/clanek/pivovarnictvi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka