Ivan Hoffman: Pozměňování zákonů

26.07.2014 19:56

Pozornost, kterou na sebe strhl poslanec Urban svým pozměňovacím návrhem přihrát obchodníkům s naftou nějaké miliardy navíc, je vcelku pochopitelná.

Ivan Hoffman: Pozměňování zákonů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Vláda hledá každou korunu, aby dostála volebním slibům, jež učinila občanům řekněme nebohatým, a pak poslancem Urbanem údajně dezorientovaní sociální demokraté odhlasují výpadek 14 miliard z rozpočtu, aby se přilepšilo těm nejbohatším, u kterých lze předpokládat, že jsou i bez toho za vodou.

Předseda ČSSD tvrdí, že 17 jejích poslanců nevědělo, o čem hlasují, respektive jaké důsledky pro rozpočet a pro fungování koalice bude jejich souhlas znamenat. Možná nevěděli, možná věděli, v každém případě ovšem spolu s předkladatelem pozměňovacího návrhu určitě nechtějí, aby se vědělo, že věděli, pokud tedy věděli, co je skutečným smyslem pozměňovacího návrhu.

Kdyby pozměňovací návrh na snížení DPH u pohonných hmot nepodával zrovna pan Urban, třeba by ještě šlo výmluvu na dezorientaci akceptovat, jenže předkladatelem je politik, který pozměňování zákonů ve prospěch konkrétních zájemců prosazuje konzistentně. Je to zkrátka jeho styl a bude to i důvod, proč je v politice.

Po té, co se koalice rozhodla opakovaným hlasováním pokazit poslanci Urbanovi radost, vystoupila na jeho podporu opozice.

Poslanecká sněmovna se stala dějištěm procedurální tahanice, která poněkud zakrývá zajímavé zjištění: Opoziční strany, které měly možnost snížit spotřební daň, když byly u moci a neučinily tak ze stejného důvodu, proč to dnes nechce udělat Andrej Babiš, v opozičním gardu tleskají pozměňovacímu návrhu poslance Urbana, aniž by brali v úvahu, že na výpadek peněz ze státního rozpočtu doplatí občané, které zastupují.

Porozumět politikům není snadné. Férové je ale připustit, že občas doopravdy nevědí, co činí. Mimochodem – vypadají tak. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …