Ivan Hoffman: Překvapivá velezrada

03.03.2013 18:10

Snahu senátorů poslat prezidenta k Ústavnímu soudu za velezradu můžeme schvalovat či odsuzovat, nicméně čistě technicky takové obvinění svou logiku má.

Ivan Hoffman: Překvapivá velezrada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Z velezrady lze obvinit pouze prezidenta, nikoho jiného. A Klaus ještě prezidentem skutečně je. Obvinit ho pak mohou pouze senátoři, takže nepřekvapí, pokud tak zrovna oni učiní. A konečně, když už ústava s možnou velezradou prezidentů počítá, proč ho nezkusit odvolat a připravit o benefity? Za pokus to stojí, navíc Václav Klaus, který je rád středem pozornosti by si nepochybně stání u Ústavního soudu vychutnal. Už samotný nápad senátorů bavit se o prezidentově velezradě přináší končícímu Klausovi vítanou publicitu.

A právě ona publicita je podstatnou slabinou celé velezrádné procedury. Po všech těch letech s Klausem by neškodilo si od něj konečně odpočinout. Už ho bylo doopravdy dost a každý si o něm obrázek udělal. Ať už v minulosti, anebo nejpozději po amnestii, kterou se vyznamenal v samém závěru svého prezidentství. Obvinění prezidenta z velezrady je nevkusně patetické, křečovité. Pokus vyrovnat se s Klausem je jistě na místě, ale mělo by se tak dít raději s odstupem, když opadnou emoce.  

Pro přítomnou chvíli se místo ústavně politického honu na vysloužilou celebritu nabízí spíše osvědčený humor. Klaus nebyl jenom provokatér, který se vším polemizoval, všemu rozuměl, každého poučoval a kdekomu ležel v žaludku. Rovněž byl svým vystupováním neodolatelně směšný, a neopakovatelně, nenapodobitelně ješitný. Kolik jsme měli takových politiků, na kterých se jako na Klausovi s jeho ukořistěným perem bavil celý svět? Určitě je lepší se Klausem bavit, než se nechat Klausem obtěžovat. Ano, senátoři Klausem obtěžují. Chtějí-li napravit škody, které Klaus natropil, nikdo nebude proti. Pokud jde ale o snahu se s Klausem utkat, pak doba, kdy to bolo žádoucí je pryč. Je po všem. Ruku na srdce – Klaus je za vodou a jeho velezrada nestojí za řeč.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…