Ivan Hoffman: Služební kompromis

11.08.2014 7:30

Nestává se u nás běžně, že koalice s opozicí najdou společnou řeč a místo válcování a obstrukcí se společně chlubí schopností dobrat se kompromisu. V případě služebního zákona, jehož deklarovaným smyslem mělo být odpolitizovat státní správu, ovšem radost z toho, že poslanci našli společnou řeč, poněkud kazí právě výsledný kompromis.

Ivan Hoffman: Služební kompromis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně začala bitva o služební zákon

Stručně řečeno se politici nakonec dohodli, že státní správu neodpolitizují. Takovýto výsledek nelze brát jako vítězství opozice a prohru vlády. Není to ani vítězství Babiše nad Sobotkou. Jde o společné vítězství politiků nad úředníky, kteří by se snad chtěli v budoucnu nad ně vyvyšovat coby profesionálové, kteří lépe než nějaký amatér s politickým mandátem vědí, jak se efektivně spravuje stát. 

V případě služebního zákona politici nehledají způsob, jak sami sebe zbavit pokušení obsazovat svými lidmi místa, ze kterých se rozhoduje o distribuci veřejných prostředků. Jde jim jenom o to, aby zákonem o státní službě uchlácholili Brusel, ve kterém panuje podezření, že to u nás funguje tak, jak to funguje, tedy že se veřejné peníze a s nimi i unijní dotace pod taktovkou zpolitizované a úplatné státní správy rozkrádají. 

Služební zákon se bude přepisovat tak, aby se bruselský vlk nažral paragrafů a dojnou kozu na veřejné a unijní peníze aby šlo prostřednictvím politiků, ovládajících úředníky i nadále dojit. Není v tom nic osobního, jde doopravdy pouze o transfer veřejných peněz do soukromých kapes. 

Na absenci služebního zákona, který by politiky odstřihl od korupce, je mrzuté, že se nedovíme, jak by vůči korupci byli odolní apolitičtí profesionální úředníci. Možná by profesionální úředník byl vůči lobbyistům odolnější, ve snaze udržet si dobré místo a dobrou pověst. Ale možná jde jenom o naše přání, které je otcem myšlenky. 

Možná by se nakonec ukázalo, že klientelismus a korupce jsou zdejšímu prostředí vlastní bez ohledu na to, kteří politici si dělí kořist, že jde o genia loci, genetickou disposici, osudovou volbu, anebo něco podobného. Nyní se to ovšem nedovíme, protože s chystaným služebním kompromisem vše zůstane při starém a patronát nad korupcí bude nadále držet politik.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…