Ivan Hoffman: Umět odejít

25.01.2015 9:16

Z exponované funkce na Nejvyšším soudu přímo do důchodového odpočinku odchází z vlastní vůle a v pečlivě zvolené chvíli Iva Brožová, kterou se během jejího třináctiletého předsednictví marně pokoušeli odvolat ministři a prezidenti.

Ivan Hoffman: Umět odejít
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Z toho, co jsme se dověděli o souvislostech rezignace Ivy Brožové se zdá, že nezávislost soudní moci na moci výkonné a zákonodárné, o kterou se významně zasloužila, přetrvá.

Nadcházející personální změny ve vrcholných soudních institucích jsou zřejmě promyšleny a předjednány nezávisle na přáních či ambicích politiků. Což je jedině dobře.

Poučka o tom, že podmínkou dobrého fungování demokracie je nezávislost jednotlivých pilířů, na kterých stojí, neznamená automaticky, že se moc výkonná nepokusí podmanit si moc soudní anebo že moc soudní nezkusí ovlivňovat moc zákonodárnou anebo naopak.

Vzájemné vymezování se ústavních institucí a hlídání si své nezávislosti je pak nezbytné především tehdy, když si některý ze zmíněných pilířů uzurpuje příliš velkou moc anebo když některý naopak kolabuje.

Co bylo vždy zřejmé Ivě Brožové, nedocházelo občas veřejnosti, která si obraz o konfliktech mezi ní a politiky vytvářela z komentářů, kterými se část žurnalistů snažila zalíbit jedné straně sporu, tedy politikům.

Mediální obraz předsedkyně Nejvyššího soudu, coby ženy, která se ze všech sil drží výnosného koryta, byl produktem politické lobby, které vadilo, že nemá Nejvyšší soud pod kontrolou.

Iva Brožová po sobě v českém soudnictví zanechává výraznou a pozitivní stopu. Nejvyšší soud odevzdává svému nástupci v solidním stavu. Odvedla dobrou práci a i její odpůrci zpětně konstatují, že se s nimi vždy střetávala věcně a korektně.

O Ivě Brožové hodně vypovídá její poděkování všem, kteří ji podpořili a kteří se „zasadili o prosazování práva, jež není pouhou sofistikovanou interpretací zákona, ale směřuje k naplnění ideálu spravedlnosti“. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …