Ivan Jordák: Být tak analytikem...

28.08.2017 18:29

Ve zprávách jsou nyní nejdůležitější tři věci. Kdo další bude možná kandidovat na prezidenta republiky, kdo se jím stane a momentální cena másla.

Ivan Jordák: Být tak analytikem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Těch kandidátů už začínáme mít jako čertů. Snad už kolem pěti set. Pokud si to žádný z nich už nerozmyslí, začnu brzy objíždět naše lesy, abych je ještě popatřil před zánikem. Vždyť kvůli kandidátním listinám s peticemi obsahujícími nejméně 50.000 podpisů pro pět set a více kandidátů a pak volební lístky, volební listiny, pozvánky k volbám s volebními lístky bude zapotřebí něco papíru a tedy samozřejmě i dřeva k jeho výrobě. A jak je již v naší zemi zvykem, dovážíme pouze to, čeho máme hodně, ale to co nemáme, nebo rapidně ubývá, nedovážíme, a budeme se snažit i pro tyto volby zabezpečit z vlastních zdrojů.

Měly by zbýt aspoň stromy, které se k výrobě papíru absolutně nehodí. Ale zná je někdo? Máme sice odborníky na kdeco, tedy i na využití dřeva stromů. Ovšem chybička se někdy vloudí častěji, než se očekává, a co pak? Také se nový papír vyráběl kdysi ze starého papíru, hadrů, slámy a bůhví z čeho ještě. Jenže, kdo si to už má pamatovat. A tak se vezmou na to všechny stromy šmahem. Však v holandru se dřevo ze všech pěkně srovná, doplní potřebnou příměsí a ono to nějak dopadne. Možná přece jen dobře, někdy stačí doufat v zázrak a on se nějaký dostaví, nebo aspoň lidovec.

Vždyť vezměme si zase máslo. Údajně je jej málo, ale může se věřit hospodyňkám? Také říkají, že je drahé, ale analytici a ekonomové nám sdělili, že tak levné máslo jsme ještě neměli. Sice jeho cena v poslední době strmě rostla, je to však rozhodující? Třeba ještě strměji rostly platy a příjmy aspoň některých našich spoluobčanů, a již se cena za máslo jeví zcela jinak. Také je snad zbytečné připomínat počty krav kdysi a nyní. Tehdy také byla období, kdy máslo chybělo. Sice cena zůstávala stejná, ale o to hůře, když růstem neregulovala trh. Je tomu přibližně nějakých asi padesát let, ale bylo tomu tak. Mluvilo se tehdy o likvidaci skotu, který měl tuberkulózu, ale kdoví, jak to skutečně bylo. To už snad vědí jedině analytici, protože ti vědí skoro všechno. Nebo aspoň ví, koho je nejlepší se zeptat, a už to je hodně.

Ivan Jordák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…