Ivan Jordák: Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly

02.06.2018 9:11

Několik připomínek ke komentáři pana Pehe „Nejsou lidi a bude hůř“

Ivan Jordák: Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Na novinkách.cz v sobotu uveřejnil pan Pehe komentář, „Nejsou lidi a bude hůř“. Hned v jeho prvních třech větách vyjádřil, proč jej napsal a v čem vidí východisko. Dovolím si citovat, „Média, hlavně televizní zprávy, mají v poslední době jedno oblíbené téma: „nejsou lidi“. Hlavní příčinou je kombinace šlapajícího českého hospodářství a restriktivní imigrační politiky. Zatím zdá se vítězí zastánci konzervativního přístupu, kteří varují před masivnějším importem zahraničních pracovníků.“ Dál už pokračuje rozváděním tématu směrem k podpoře námi nevítané imigrace.

Nevím, o co opírá jistotu, že tak činí správně. Dalo by se jistě napsat dlouhé pojednání o tom všem, ale považuji za účelnější uvést jen dva příklady z nepříliš vzdálené minulosti.

V jedné naší továrně na elektrotechniku byl též nedostatek pracovníků. V rámci návštěv spřátelených zemí zjistila naše delegace, že v jedné z těchto zemí je větší počet nezaměstnaných. Slovo dalo slovo, a během několika málo dnů bylo nalezeno elegantní řešení pro obě strany. Z finančních prostředků obou zemí se postaví továrna v zemi spřátelené, naše země ji pak vybaví zařízením a pracovníky, kteří během krátkého, popřípadě delšího času zaškolí místní obyvatele podle práce, kterou budou vykonávat. Tím my získáme chybějící kapacity a oni pracovní příležitosti. Bohužel, chybička se vloudila. Celá tato akce vycházela z obecného vědomí, které platilo ale jen u nás a v jiných evropských státech. Totiž, že každý kluk a každá holka ve věku více než deset let ví, co je to kladivo, šroubovák, klíč na utahování matek, elektřina, motor a řada dalších nástrojů, nářadí a vůbec technických prostředků. V oné spřátelené zemi to však děti nevěděly. Ne snad proto, že byly hloupé, ale nikdy se s tím nesetkaly. Znaly spoustu jiných věcí, ale pro zaměstnání v továrně naprosto bezvýznamných. A tak po vynaložení obrovského úsilí z obou stran se továrna začala vylidňovat, až tam zbyla jen ostraha. Ze zdánlivě zanedbatelného důvodu. Místní pracovníci nedokázali pochopit absolutní neúčinnost studeného spoje a považovali neustále vysvětlování kolem něj za šikanu, protože oni přece součástku přiletovali, že držela, a co po nich vlastně ještě chtějí.

Druhý příklad je takřka ze stejné doby, ale jiné země, kam se poslali zemědělští odborníci, aby zajistili zvýšení produkce obilí, a došlo k odstranění tzv. hladových roků. Ve velmi krátké době se dokázaly vysvětlit přínosy mechanizace, hnojení ve stanovených lhůtách, zavlažování a další prostředky vedoucí k intenzifikaci hospodářství. Ukázaly se i výsledky na zkušebním statku a v blízkých zemích v okolí, co zaručovaly zdvojnásobení produkce. Vyslaní odborníci byli pak překvapeni pozváním na velikou slavnost k zavedení tohoto hospodářství v jedné oblasti. Většinou se setkávali s nedůvěrou a odporem. Na oné slavnosti se z úst řečníků dozvěděli, co je příčinou. Místní došli k závěru, že využitím všeho dokáží vypěstovat stejné množství potravin za poloviční dobu, než dosud, a jim to k přežití stačí, tak proč by se dál namáhali.

Jen tolik. On je totiž veliký rozdíl mezi imigrantem třeba z Ukrajiny a naproti tomu Somálska, a nejde jen o poměr k technice, ale i způsob života a řadu dalších otázek. Ona zase ta imigrace nemá tak jednoduché řešení, jak se nám snaží uvádět někteří politici a jiní.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.