Ivan Jordák: Co bude dál?

19.03.2018 17:01

Dnes, v pondělí 19.03.2018, jsem viděl na videu vyjádření tří dvanáctiletých dětí ohledně politické situace v naší zemi. Byly to dvě dívky a jeden chlapec. Jeden po druhém nám vykládaly, jaký lístek jsme měli, my jejich rodiče a prarodiče, hodit do urny. Zároveň se nám také svěřily se svým názorem, že ti, co volili Zemana, Babiše a Okamuru, vrhli ty děti zpět do komunismu.

Ivan Jordák: Co bude dál?
Foto: pixabay.com
Popisek: Propaganda - ilustrační foto

Nevím, který den toto bylo natočeno na náměstí Václava Havla, jak bylo pod obrázkem uvedeno. Nevím, ani čí byly tyto děti. Ani nevím, zda se poradily o svém vystoupení s rodiči. Stejně tak nevím, kdo je přiměl k tomuto vystoupení. Ale děti i dav kolem, se bavily náramně. Ve mně vyvolaly několik málo vzpomínek, ale hodně obav, a také otazníků.

Před sto lety se narodil Pavlík Morozov, čítankový dětský hrdina. Jeho příběh, myslím skutečný, nikoli literární, nebyl dodnes rozluštěn. Ovšem podle literárního věděl daleko dříve než jeho rodiče a prarodiče, co je správné.

Přibližně před osmdesáti pěti lety se dostal v Německu Hitler k moci. Mezi jiným byla i zbudovány organizace Hitlerjungen pro chlapce a pro dívky to byla Bundes Deutscher Mädel. Pak začala druhá světová válka, kde tisíce dvanáctiletých dětí přišlo o život. Jediným důvodem pro ztrátu jejich života bylo, že původem byl Slovan, Žid, Rom, nebo při náletu byl na nesprávném místě. Někteří z nich i padli v boji, do kterého se dali, vedeni myšlenkou na pomstu za zavražděné členy jejich rodiny.

Asi před padesáti lety začala v Číně kulturní revoluce, kde úderky dětí pubertálního věku nutily dospělé k provádění činností stanovených Mao Ce Tungem.

Před čtyřiceti třemi lety nastolili v Kambodži asi nejhorší hrůzovládu dějin Rudí Khmerové vedení Pol Potem, a za pět let jejich vlády přišlo o život asi od čtvrt do tří milionů Kambodžanů, než Vietnam, po napadení jeho území, vládu Rudých Khmérů svrhnul. Rudí Khmérové byli podporováni Čínou, Británií a USA.

V Africe již řadu desetiletí jsou vojenské oddíly tvořené převážně dětmi, stejně tak některé oddíly islamistických bojůvek.

Ty děti, na náměstí Václava Havla, byly slušné a snad věděly, o čem mluví. Snad se i zeptaly, před svým vystoupením, svých rodičů, nebo prarodičů, co si o jejich vystoupení myslí oni. Snad se jim dostalo odpovědi, že volby jsou pro demokracii důležité. Volby, kterých se může zúčastnit každý, který dovršil 18 let, a při kterých si může vybrat z kandidátů, koho chce. A pak ti, co prohrají, musí respektovat také zvolené kandidáty, i když nejsou těmi, co volil sám. Rozhodně nelze výsledky právě skončených voleb zpochybňovat a z ulice je měnit.

Snad si organizátoři těchto nepokojů a štvanice uvědomí, že otevírají Pandořinu skříňku, a že není vůbec jisté, zda z ní vyletí i naděje. A také, že dvanáctileté děti se nakonec staly všude oběťmi, nikde trvalými vítězi.

JUDr. Ivan Jordák, Letohrad

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…