Ivan Jordák: Dvakrát měř a jednou řež

09.04.2017 9:35

Patřil jsem k těm, kteří zvolení pana Trumpa prezidentem USA přivítali. Nazýval věci pravými jmény. A to bylo hodně. Patřil jsem i k těm, kteří přivítali zvolení pana Obamy za prezidenta USA. Jeho úmysl snížit ve světě napětí byl chvályhodný a svitla z něj naděje na domluvu. Potom se vše pokazilo, počínaje udělením Nobelovy ceny panu Obamovi, kdy vyjma politiků a nohsledů, nikdo nevěděl za co. A ve světě se opět napětí zvyšovalo a stále zvyšuje, podobně, jak nyní.

Ivan Jordák: Dvakrát měř a jednou řež
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Proč přestali se snižováním napětí, nevím. Odůvodňovat agresi proti jinému státu pocity, jež jsem měl při pohledu na šot v televizi, je něco nepřirozeného. Pocity jsou pocity, ale pro použití zbraní proti jinému státu, pocity nestačí. Nelze jimi nahradit důkazy, kdo použil chemické zbraně proti jiným. Zejména, když tomu není tak dávno, co se jeho předchůdce na trůně řídil podobnými pocity, a pak se ukázalo v případě Iráku, že se jednalo o lež, a skoro nic, kvůli čemu se vedla válka, nebyla pravda.

Naši redaktoři nazývají prezidenta USA nejmocnějším mužem planety. Toto označení by ho mělo ale zavazovat k uvážlivému jednání, nikoli ke zkratkovitému. Zejména po zjištění, jakým způsobem byly vyráběny příčiny pro válku proti již zmíněnému Iráku, nebo třeba Jugoslávii. Není přece možné stále jen ukazovat svaly, nebo co všechno je možné si dovolit, když mám sílu. Svět si po druhé světové válce stanovil pravidla pro přežití. Zachovávejme je!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…