Ivan Jordák: Jak jsme o dění u nás vlastně informováni

20.10.2016 14:04

Náramně mě zaujaly dvě reklamy z poslední doby. Jednak že Kaufland má rád Česko a pak, že reportéři ČT se nebojí.

Ivan Jordák: Jak jsme o dění u nás vlastně informováni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Chybí mi však u nich taková drobnost, proč má onen super market to Česko vlastně rád, a zda má rád i Čechy, Moravany a Slezany? Připomíná mi nesmírně větu z Cimrmana, „obr má lidi rád, zejména prsíčka“. U druhé potom, čeho se ti reportéři ČT vlastně nebojí, zda absolutně ničeho nebo konkrétně, vysílat si, co je napadne?

U Kauflandu mohu těžko posuzovat, jak nás má rád, protože v našem městě svou prodejnu nemá, a tak nakupujeme jinde. Lze říci, že při vynaložení určitého úsilí si nakoupíme také něco, co nám pak i bez reklamy chutná. Ale že bychom je měli mít kvůli tomu rádi, z jakého důvodu?

S těmi reportéry ČT je to obtížnější. Vždyť stačí stisknout ovladač televize, a máme je doma. Ne třeba zrovna v reklamě, ale v jiném pořadu. Musím podotknout, že ne vždy se mi líbí, ani ten pořad, ani ti reportéři. Připouštím, že je to věc názoru, jinému se zase líbí náramně. Ale jsem nerad, dělá-li ze mě někdo vola, i když je to třeba reportér, co se nebojí. Ony ty jimi poskytované zprávy při srovnávání s jinými mívají řadu nedostatků. Většinou, že ne až v plné míře popisují skutečnost, a zprávy bývají nahrazovány komentáři. Chváleni jsou jedni a titíž, co byli chváleni i předtím, obdobně haněni jiní stejným způsobem, o některých je uloženo a dodržováno věčné mlčení.

A tak se jen kroutí hlavou, krčí rameny, vymýšlí vtipy, hledají dávná proroctví a čeká se na zázrak. Stále častěji je slyšet úsloví, „to je možné jedině u nás“. Ale postarat se, aby to možné nebylo, se nikomu nechce, a pokud náhodou někomu ano, tak je rychle umravňován médii a vyčítáno mu většinou, že je proti liberální demokracii, rozchází se s jedině správnými názory našich spojenců, směřuje k totalitě, nebo narušuje odkaz Václava Havla. Tedy, místo diskuse se používá jednostranná klasifikace bez možnosti nejen obrany, ale vůbec bez možnosti odpovědi. Kde potom je tzv. vyváženost a všestrannost informací? V případě narušování toho odkazu už vůbec nechápu, o co se jedná, nebo se snad zavádí nějaké povinné věření a bude se snad dávat dohromady nové desatero?

Dovolím si připomenout jen informace posledních dnů.

Byly volby, kterých se nezúčastnila, ani pětina voličů. Kolik lidí ví, že volební zákon je postaven tak, že se může poslanec, senátor a člen zastupitelstva zvolit sám a nikoho dalšího k tomu nepotřebuje? V senátu skončila řada senátorů, odchodné bylo zatím uveřejněno v médiích jen u končících senátorů ČSSD s uvedením výše odchodného. Proč ne u ostatních, oni snad odchodné nedostanou?

Kolik lidí vlastně vítalo dalajlámu, záběry byly snímány tak, že počet si mohl každý vymyslet, jaký chtěl, z původních několika set, se potom stal tisíc? Proč ministr Hermann nemusí dodržovat ustanovení, že vláda jedná ve sboru, a pozve si dalajlámu k jednání bez vědomí předsedy vlády a prezidenta, kterým je pak vytýkána jimi a předsedy obou komor Parlamentu vyslovená nespokojenost s jednáním ministra?  Z jakého důvodu je tolik pobouření některých poslanců a senátorů a některých vysokých škol z Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, adresovaného Číně? Podle zpráv na novinkách.cz toto Prohlášení údajně nadzvedlo polovinu republiky? Dovolím si oponovat, že podle mého mínění minimálně polovina republiky vůbec nevěděla, že tu nějaký dalajláma je a na další lidi informace o této věci měla obdobný účinek, jako když slyší, že někde v Burundi opravili střechu radnice.

Proto nechápu uveřejnění třetí „reklamy“, že prezident Zeman v dalších volbách prohraje buď se spisovatelem, překladatelem a textařem Horáčkem nebo ekonomem Švejnarem. Není brzy na předvolební kampaň, když budou prezidentské volby až v roce 2018, a to zejména, když není zatím znám veřejně volební program, ani jednoho z uvedených? Nebo je to snad jen taková další ťafka našemu prezidentovi? Mám za to, že je tato informace na tom stejně, jako výše uvedená informace o nadzvednutí poloviny republiky.                                                        

Ivan Jordák, Letohrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…