Ivan Jordák: Potřebujeme jej opravdu?

09.08.2017 15:31

V úterý večer jsem udiveně zíral na ČT 24. Dlouho jsem sice nevydržel, ale věnovaný čas mi stačil k pochopení, že prezident republiky zase zlobil.

Ivan Jordák: Potřebujeme jej opravdu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů

Do rady ÚSTR navrhnul pana Karla Srpa, předtím paní Lenku Procházkovou, a ani jeden z nich nebyl senátem přijat. Redaktor Dolanský se senátory Jeništou a Velebou probírali důvody proč se tak stalo, a zda se stalo správně. Pan Srp nebyl přijat z důvodu svého členství v KSČ, jak zakazuje zákon, paní Procházková se prostě jen nelíbí. V diskuzi připustili senátoři váhavě, že zákon o ÚSTR není z těch nejlepších.

Napadlo mě totéž a tak jsem si zákon č.181/2007 Sb. vyhledal. No, byly a jsou i horší zákony. Nevím, co skutečně tímto zákonem Parlament chtěl docílit. Rozhodně to nebylo nic z toho, co bylo uvedeno v preambuli. Podle tohoto zákona se lze pouze chovat, jak on stanoví a v ústavu mohou být jen ti, kteří se v souladu s ním vyberou. Výsledky jsou předurčeny, a ústav slouží pouze jen jako jejich zástěrka a k vyhledávání důvodů proč útočit a hanobit pokus o aspoň částečné uskutečnění socialismu. Období, po které zmíněný pokus trval, se uvádí jako jednolitý celek, který praktikoval zcela nezákonné udržování moci, měl stále stejné chyby, a nepřetržitě potlačoval vůli svých občanů po svobodě. Zkoumání podle tohoto zákona se zabývá prakticky pouze politickými právy člověka a naprosto se vyhýbá sociálním a dalším právům.

Nakonec tomu i svědčí důsledné se vyhýbání zkoumání společnosti během naší okupace Německem, a nevyloučení nacistů a fašistů ze zaměstnání a zkoumání v tomto ústavě pro studium totalitních režimů zákonem. Rovněž nejsou vyloučeny minimálně styky mezi nimi a jejich potomky na straně jedné a nejvyššími úředníky našeho státu, např. ministry za KDU-ČSL, na straně druhé.

Nevím, na kolik nás ústav ročně přijde, a kolik naopak přinese. Ale to není tím hrozným, jen nepříjemným. V roce 1989 se po ulicích a náměstích stále volalo, aby se vše svěřilo odborníkům. Jsou v ÚSTR skutečně odborníci? Co tak nechat řešit tyto otázky skutečné historiky? A neukládat jim výsledky, ke kterým je třeba dojít. Nebyl by přínos větší?

JUDr. Ivan Jordák, Letohrad

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…