Ivan Jordák: Proč se nerozezněly zvony?

18.08.2017 13:05

V posledních dnech utichlo, aspoň trochu, napětí mezi USA a KLDR. Člověku by se chtělo věřit, že představitelé těchto dvou států začali okolní svět vnímat přátelštěji, nebo aspoň v Severní Koreji si uvědomili, že jedna, ale i třeba deset raket mohou cíl minout, a kde potom rychle hledat další raketu. V Americe zase mohli přijít na to staré, „když Bůh dopustí i motyka spustí“, nebo „náhoda je blbec a proto jim i přeje“, a občanům je v podstatě jedno, zda přijdou o své rodiny a majetek náhodou, nebo cíleně. Pokusili se tedy o řešení, a ejhle, ono se našlo. Stačilo se jen poptat na co? A kde? Správných lidí na správných místech, je jedno jestli doma, nebo v cizině, a jejich odpovědi brát vážně. Sami pak přestat s rétorikou nejen tou, která je užívána po půlnoci v těch nejzapadlejších krčmách, ale i kantorskou pro první třídu základní školy, kdy jediný, kdo má pravdu ve třídě, je vždy a jedině ten pan kantor.

Ivan Jordák: Proč se nerozezněly zvony?
Foto: pixabay.com
Popisek: agrese - ilustrační foto

Sotva povolilo napětí v Asii, došlo k vraždám v Barceloně. Vrah, nebo vrazi, zde zavraždil 13 lidí a přes sto jich zranil. Lidí, kteří ho neznali a neviděli, vyjma náhody, ani jednou v životě. A které neznal, ani neviděl nikdy on. Protože jsme údajně humanitní společnost, nechávají se vraždit nevinní, a viníci, pokud jsou vůbec zadrženi, jsou odsouzeni k vězení, kde mají nárok na všechno možné a také toho řádně využívají.

My, běžní občané, nevíme, k čemu došlo, a naše média nám to nesdělí. Ale nekřivděme jim, ony jsou patrně také mimo, a možná je to i dobře. Aspoň nedojde ke zkoumání různých analytiků, kdo tím, že k válce nedošlo, ji vlastně prohrál, a kdo naopak ji zase vyhrál. A proč se tomu nebo onomu nestanovily tvrdé podmínky, případně sankce. Jakoby tím, že nedojde k válce, vlastně nevyhráli všichni. Dokonce i ti, kteří se jí nezúčastní. Obdobně další analytici by zkoumali, která lidská práva se porušují při věznění vrahů z Barcelony, Paříže, Bruselu a dalších měst a zemí.

Vždy, když skončila válka, rozezněly se všechny zvony, vyjma těch, které byly za války sebrány jako surovina na výrobu děl. Nyní se nerozezněly. Na otázku proč, je mnoho různých odpovědí. Můžeme říci, když žádná válka nezačala, nemohla žádná ani skončit. Bohužel, důvodem i může být nerozhodnost stran, jak vše vlastně ukončit, aby neztratily ani kousíček ze své pověsti u nikoho na světě. Nebo také, že stav vnitřních věcí ve státě jednom i druhém vyžaduje ještě další zvýšení napětí a k tomu ještě navíc nějaká ta přísnost, aby mohlo dojít k řešení, o kterém psal Orwell ve svém 1984, Čapek ve válce s mloky nebo třeba Franc v ostrově tučňáků a další. Nejhorší by snad bylo, kdyby štáby ještě nedokončily plán průběhu celé akce, a čekalo se jen na to, co vymyslí.

Svět je stále divnější a šílenější. Výzvy, aby se lidé nebáli, že na to teroristé nebo mocipáni čekají, že nesmíme pachateli nijak ublížit, protože bychom narušili občanské soužití a další podobné výmysly, jsou výplodem chorých mozků, kteří předstírají humanitu a lásku k ostatním. Zvony nezazněly, nic neskončilo, vše teprve v Evropě začíná, a dokud se Evropa nezačne bránit účelně a nekompromisně proti skutečným pachatelům vražd a násilí, tak se zvony nikdy nerozzvoní, aby oznámily konec martýria. A to je v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …