Ivan Jordák: To snad neprojde ani u nás

04.07.2017 8:17

V Lidovkách bylo uvedeno, že v panteonu národního muzea dojde údajně k odstranění bust Julia Fučíka, Karla Čapka, Fráni Šrámka, Stanislava Kostky Neumanna, kteří nezapadají do prvorepublikové koncepce, které prý dále vadí i Bezruč, Krásnohorská a Karel Havlíček Borovský. Naopak by měly přibýt busty císaře Františka Josefa I a jeho manželky Alžběty. Už měl vše schválit a změny uvítat i ministr kultury D. Herman, jak bylo též uvedeno. Abych pravdu řekl, nějak mi to příliš s prvorepublikovou koncepcí nesedí, ale těžko budeme nyní hledat, kdo co tehdy zamýšlel, nebo si vůbec myslel.

Ivan Jordák: To snad neprojde ani u nás
Foto: prahapamatky.cz
Popisek: Národní muzeum

Ovšem, nelíbí se mi toto rozhodnutí vůbec, a doufám, že snad jde o úlet buď těch, co věc uvedli, nebo těch, které to napadlo. Nebo snad shora uvedené publicisty a literáty zavrhneme, a to pak na základě čeho? Kolik spisovatelů a básníků úrovně K. Čapka, F. Šrámka, S. K. Neumanna, nebo P. Bezruče, E. Krásnohorské jsme měli? Kolik takových literárních kritiků či novinářů jako J. Fučík, K. Čapek nebo K. H. Borovský? Čím dokázali své rozhodnutí obhájit ředitel muzea Lukeš a ministr kultury Herman? Nebo snad pokud tak rozhodli, tak je to mimo jakoukoli kritiku nebo nápravu?

Uvedení snad patří mezi ty, o jejichž nápadech se nediskutuje? Byl se snad pan ministr o této věci radit na sudetoněmeckých dnech?

Vzpomínám rozhodnutí zamítajícího postavení sochy jednomu z našich nejznámějších spisovatelů ve světě, a podle E. E. Kische nejlepšího našeho spisovatele Jaroslava Haška, které primátor Bém odůvodnil, že on bolševickému komisaři pomník stavět nebude. Opravdu důvod hodný Koniáše nebo Hérostrata. Podobné bylo prohlášení Josefa Lady za rasistu kvůli kocouru Mikešovi, nebo třeba neprovedení právní rehabilitace děkana Lautnera, upáleného jako čaroděje a řady dalších věcí, protože se při procesu k čarodějnictví doznal.

Nevím, zvykáme si na ledaco, co je v úplném rozporu se skutečností, nebo zdravým rozumem. Některá média jsou opojená tak svou mocí, že si vůbec nepřipouští možnost požadavku nápravy jimi poskytovaných informací. Stejně i někteří funkcionáři nebo ústavy považují svá rozhodnutí za neměnná a svá vyjádření za nepodléhající kontrole. Takový postoj si v žádné zemi nemohli delší dobu dovolit, stačí se jen ohlédnout do historie, a ani my nejsme nebo nemůžeme být nějakou výjimkou. Zejména v čase, kdy si připomínáme přínos Mistra Jana Husa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.