Ivan Přikryl: Proč si poslanci z imunitního výboru hrají na soud?

24.06.2012 21:20

Mandátní a imunitní výbor – v rozporu se svými proklamacemi z minulých a nedávných případů vydání poslanců – v kauze poslankyně a místopředsedkyně PSP ČR Vlasty Parkanové žádá doplnění, celý spis, a tedy začne kauzu popisovat z hlediska skutkové podstaty, čímž prakticky nahrazuje soud. Kdy už politici přestanou řešit záležitosti, kterým, při vší úctě, povětšinou nerozumí, neboť jejich právní vědomí je zcela potlačeno politickými zájmy jejich strany?

Ivan Přikryl: Proč si poslanci z imunitního výboru hrají na soud?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Vzpomínám na dobu před šesti lety a kauzu „Pandury“. Tehdy byl ministr obrany Karel Kühnl také v nezáviděníhodné situaci. Přišel tehdy, již po volbách, ale v době, kdy ještě vláda v demisi měla vládní odpovědnost a Mirek Topolánek byl na lovu přeběhlíků, za premiérem Jiřím Paroubkem a žádal, aby souhlas s podpisem smlouvy na nákup schválila vláda. Tehdy, na základě rychlého právního rozboru v řádu hodin, toto Jiří Paroubek odmítl. Proč? Bylo přece zcela vyloučené, aby vláda „pokryla“ svým usnesením rok trvající proceduru výběrového řízení a také ministr obrany měl kompetenci tuto smlouvu podepsat i bez posvěcení vládou.

Mimo jiné, pan ministr se zachoval zcela profesionálně, protože on mohl nepodepsat, ale pak by doběhly všechny lhůty a výběrové řízení by bezvýsledně skončilo. A přitom ministerstvo obrany řešilo nákup Pandurů proto, že byly nezbytně nutné pro ochranu vojáků v Afghánistánu. Pokud vím, tak pan Kühnl před podpisem toto konzultoval s tehdy již jmenovaným novým premiérem Topolánkem, který ovšem ještě neměl jmenovanou vládu, což se stalo až o měsíc později. A premiér Topolánek souhlasil. Co se dělo s kauzou dál, to je z veřejných zdrojů dostatečně známo, o tom nemá smysl dál psát…

Vlasta Parkanová je – nebo by měla být – politický rutinér. Proto je zcela nepochopitelné, proč jednala tak, jak jednala. Dobře věděla, že jde o kontroverzní zakázku, pomocí které jsme se prý snažili zbavit zakonzervovaných letadel L-139. Budiž, ale i když na ni někdo naléhal, i když premiér Topolánek – na rozdíl od svého předchůdce – souhlasil, že vláda nákup podivných letounů CASA „pokryje“, měla by s ohledem na okolnosti, ale i své kompetence a odpovědnost, vědět, že vláda schvaluje její návrh a uvěřit premiérovi, že usnesením vlády se odpovědnosti zbaví, je velký omyl.

Je to nepříjemné a vůbec to Vlastě Parkanové nepřeji. Ale když politik přejímá odpovědnost člena vlády svým slibem, měl by mít alespoň základní orientaci ve svých právech, povinnostech a odpovědnosti. A v tom se bohužel v posledních letech ústavní činitelé příliš neorientují. Mají moc, uplatňují ji, ale odpovědnost má (podle nich) vždy někdo jiný. A tak asi nezbývá, aby toto vše posoudil soud. Nemyslím si, že neobvyklost kauzy by žádala okamžitou demisi na post místopředsedkyně sněmovny, ale pokud mandátový a imunitní výbor paní místopředsedkyni nevydá, je to jen výsměch politiků občanům.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…