Ivan Přikryl: Věci veřejné a jejich hurvínkovské představy

10.01.2012 7:33

Jako dětské žvatlání o Hurvínkovi a válce na mě působí představy Věcí veřejných o propojení církevních restitucí se slučováním ministerstev.

Ivan Přikryl: Věci veřejné a jejich hurvínkovské představy
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Radek John a Karolína Peake

Odmyslíme-li si dětský intelektuální rozměr tohoto naivně uspěchaného návrhu, pak dospějeme k následující představě: Předně se musí změnit kompetenční zákon, jehož vypracování a projednání je doba cca tří až pěti měsíců. Ale nežli předloží takový návrh, musí VV říci podrobnou vizi, na která ministerstva mohou převést agendu zrušených ministerstev a vykalkulovat, kolik pracovních míst tím ušetří.

Jakmile tedy dojde ke změně kompetenčního zákona v obou komorách Parlamentu ČR a podepíše jej i prezident, nastane personální práce, tedy rozhodnutí, kdo bude kam přesunut a koho pro nadbytečnost propustíme -samozřejmě s odstupným a všemi náležitostmi dle pracovního práva.

Tak vzniknou náklady na práci, kterou již nikdo neodvede. Jsem zvědav, jak zvládnou ministerstva agendu evropských dotací a podobná vážná témata.

Léta volají politici po reformě státní správy a léta na ni - s prominutím - kašlou. Starají se hlavně, kde by ukradli kořist, mám na mysli pracovní místo pro své stranické soukmenovce, kterými obsazují jednu instituci za druhou. A Věci veřejné v této „disciplíně“ nikterak nezaostávají za již proslulou TOP 09.

Věci veřejné jsou více „veřejným škůdcem“ s absencí kompetence řídit tento stát. Snad to již voliči chápou. Divím se TOP 09 a ODS, že raději nezvolí nové volby než takovéto utrpení. Reforma státní správy je žádoucí a již dávno měla proběhnout. ODS, bůhví proč, opustila vizi eStátu europoslance Edvarda Kožušníka, sociální demokraté nechávají již léta bez povšimnutí platnou část služebního zákona, kterou prosadila jejich vláda v roce 2002!

V tomto prostředí je návrh věcí veřejných jen důkazem odborného deficitu. Tak co v politice a exekutivě hledají?

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.