Ivan Zahrádka: Když nevím, tak se zeptám

03.06.2016 17:19

Na konci uplynulého roku nejmocnější monetární instituce světa očekávala, že v krátkodobém horizontu zůstane americká (spotřebitelská) inflace díky vlivu nižších cen energií a neenergetických importů nízká. Očekávala, že až tyto dočasné vlivy na inflaci v sezonním očištění vyšumí, inflace se ve střednědobém horizontu posune ke dvěma procentům (za naplnění předpokladu lepšícího se pracovního trhu a stabilních inflačních očekávání).

Ivan Zahrádka: Když nevím, tak se zeptám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

O pár měsíců později federální rezervní banka nadále očekává, že celková inflace pro tento rok se bude nacházet pod dvěma procenty. Pak se prý vrátí na dvě procenta v průběhu let 2017-18 (za předpokladu, že nedojde k žádným dalším výkyvům cen energií nebo dolaru).Tato projekce však podle banky kriticky závisí na přiměřeně dobře ukotvených očekáváních budoucí inflace.

Banka sice soudí, že inflační očekávání jsou dobře ukotvena, přesto ale pokračující nízké hodnoty u některých ukazatelů očekávané inflace jí prý dělají starost. V poslední době tu totiž jsou známky toho, že se inflační očekávání mohly posunout směrem dolů. Očekávání podle tržních cen finančních nástrojů kompenzujících dlouhodobou inflaci v období uplynulého roku a půl výrazně klesly, i když se v poslední době posunuly mírně nahoru z historického minima. Stejně tak míra dlouhodobých inflačních očekávání oznámených v rámci průzkumu Michiganské univerzity se v posledních několika letech dostala poněkud níže a nyní se nachází na dolním konci úzkého rozmezí, ve kterém fluktuuje od konce 90. let. Přestože celkové výsledky analýz federální rezervní banky prý nadále naznačují, že základní předpoklad stabilních očekávání je stále odůvodněný, pokles u některých ukazatelů prý zvýšil riziko, že by toto mínění mohlo být nesprávné. Pokud je nesprávné, návrat ke dvouprocentní inflaci prý může trvat déle a může to vyžadovat uvolněnější měnovou politiku.

Řeknete si, co je proboha na této mediálně stylizované komunikaci zajímavého kromě toho, že pro laiky není určena, s ohledem na poněkud zvláštní jazyk, který se přitom používá. Snad to, že mocní lidé v oblasti peněz, kteří svými rozhodnutími zásadním způsobem ovlivňují život lidí na celé planetě, jsou připraveni komunikovat, že se mohli či nadále mohou spolu se svými modely mýlit, nebo že ne dost dobře rozumějí tomu, čemu by chtěli lépe rozumět. Lze považovat za ctnost, že skvělý ekonom upozorní svou věhlasnou odbornou veřejnost, že některé dosud vlivné a bedlivě sledované indikátory dlouhodobých inflačních očekávání jsou obskurní a že je proto důvod se mít obzvláště na pozoru, než se věc začne lépe chápat a než se prosadí nové metody průzkumu a dotazování. Lze považovat za ctnost, když kdokoliv dokáže projít s rolí toaletního papíru a v císařově novém modelu plným sálem při audienci u anglické královny, to jsem vždycky obdivoval. Jo a ten titulek?, ten jsem v důsledku svého očekávání toho, o čem tato glosa bude, ve své lenosti již nevyměnil. Vzpomenu si na něj, až se mne na inflaci někdo přijde zeptat. V každém případě titulek mohl být méně implicitní a víc šokující, když dnes zdá se všichni již raději čteme jen nějaké pikantnosti.

Použité zdroje informací:

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.