Ivo Strejček: Dopis předsedovi ODS Petru Fialovi

23.04.2021 15:39

Reakce na dopis Patra Fialy Václavu Klausovi k výročí vzniku ODS

Ivo Strejček: Dopis předsedovi ODS Petru Fialovi
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Dobrý den, pane předsedo,

dne 20. dubna 2021 jste adresoval presidentu Václavu Klausovi svůj dopis, v němž mu „děkujete za práci v ODS“. Tento dopis jsem měl příležitost si přečíst.

Patřím mezi lidi, kteří stáli u vzniku ODS, měli možnost a šanci být „u toho“. Měl jsem tu čest sledovat výkon Václava Klause i unikátnost jeho role. Proto nemohu na Vaše „poděkování za práci“ reagovat jinak než s nejhlubším pobouřením.

Ano, považuji za nedůstojné použít k ocenění Václava Klause zprofanované „poděkování za práci“, kterých jsme si tolik užili v komunistické televizi při uznávání „heroických“ výkonů úderníků z brigád socialistické práce. Považuji za drzé toto adresovat člověku, jehož výrazná zásluha na vzniku plnokrevného demokratického systému v naší zemi založeného na existenci a působení parlamentních stran je neoddiskutovatelná. Je skrytou formou výsměchu ocenit rozhodující příspěvek Václava Klause k založení robustní, ideově zakotvené a vybudované pravicové strany ODS nicneříkajícími slovy „poděkování za práci“.

Václav Klaus strhnul ke vstupu do ODS mnohé z nás nejen svým jasně formulovaným programem, který jsme si přáli následovat, ale také charismatickou schopností nabídnout skrze tuto stranu silnou politickou vizi budoucnosti naší země. Vyžadoval po všech z nás práci a výkon, ale byl to on, kdo byl největším dříčem. Mluvil, vystupoval a přesvědčoval o zásadních tématech doby tak rozhodně a energicky, že se mu podařilo na celá desetiletí – i přes nejrůznější historické peripetie českého politického prostředí – do vědomí mnohého českého voliče vtisknout představu, že „volit ODS znamená volit Klause - a tedy volit správně“. S jistotou tvrdím, že kdyby nebylo rozhodujícího příspěvku Václava Klause k založení zakotvené a robustní ODS, tato strana by – zejména kvůli svému ideově nesrozumitelnému a osobnostně nepřesvědčivému působení v posledních letech - již neexistovala.

Váš dopis, který svou sterilitou spíše připomíná univerzálně použitelný prefabrikát, lze možná poslat leckomu, ne však zakladateli ODS Václavu Klausovi. Říkám to velmi rozhodně, neboť jsem po většinu života ODS u toho byl či měl čest vedle Václava Klause stát.

Nepřináleží mi hodnotit politický směr, kterým se ODS pod Vaším vedením vydala, nakonec, i to byl jeden z důvodů, proč jsem ODS opustil. Považuji však za svoji povinnost Václava Klause a jeho zásadní roli při založení, směřování a budování ODS obhájit. Ale jinak, než „poděkováním za práci“. Poděkováním za nás všechny, kterým jeho práce poskytla příležitost být ve své době hrdý na členství v ODS, ale být i hrdý na to, jak se nám s Václavem Klausem dařilo pro Českou republiku pracovat.

Ivo Strejček

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…