Ivo Valenta: Proč nedáme vážně nemocným a seniorům větší šanci na život?

16.02.2021 16:22

PROČ NEDÁME VÁŽNĚ NEMOCNÝM A SENIORŮM VĚTŠÍ ŠANCI NA ŽIVOT? NENÍ TO LEPŠÍ CESTA NEŽ SOUČASNÁ, ŠPATNĚ ZACÍLENÁ OPATŘENÍ? Nejsem sice lékař, přesto si však, jakožto naprostý laik v této oblasti, nemohu odepřít malé zamyšlení. Již mnohokrát jsem viděl, že některé země pacientům, kteří bojují s velmi těžkým průběhem onemocnění COVID-19, nasazují léky, které mohou mít potenciál jim pomoci a zachránit tak jejich život.

Ivo Valenta: Proč nedáme vážně nemocným a seniorům větší šanci na život?
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Naposledy o víkendu médii proběhla informace o tom, že na sousedním Slovensku lékaři vyrazili do boje s přípravkem, který by podle některých vědeckých studií měl být schopen zredukovat množství virové RNA až 5000krát. A zaznamenána již byla až nečekaně rychlá vyléčení.

Podobných přípravků zahraničí zkouší více. Nikdo nechce sedět s rukama v klíně. V Česku však touto cestou nejdeme a čekáme na výsledky studií.

Vzpomeňme jen na mnohé diskuze ohledně léku Isoprinosine, o kterém se mnohokrát vyjádřil přední český vakcinolog, prof. Jiří Beran. Tento lék je velmi levný, již mnohokrát se osvědčil zejména u seniorů. Stále slyšíme, že právě oni jsou nejohroženější skupinou. Přesto tento lék u nás neseženete prakticky ani na lékařský předpis, zatímco například jinde v zahraničí je jeho prodej naprosto volný. Seženete ho v lékárně běžně bez receptu – zřejmě tedy až tak nebezpečný nebude. Studie jeho účinnosti však neprobíhá – není na tom z pro mne nepochopitelného důvodu zájem.

Nedá mi to a otázka se nabízí sama. Proč nejdeme stejnou cestou, jako v zahraničí? Proč stále poukazujeme na to, že nejsou provedeny důkladné studie, když jde o čas a životy? Znovu píšu – nejsem medik a možná mi mé názory vyvrátíte. Vím, že lékaři dělají v rámci svých možností maximum, co mohou a vážím si jejich práce. Dokážu si ale představit situaci, že někdo vede reálný boj o život, on i jeho rodina ví, že existuje lék, který by pro něj mohl být šancí, ale nedostane se k němu jen proto, že by (možná) mohl mít i vedlejší účinky a není pro danou diagnózu schválen. Upřímně se domnívám, že v tuto chvíli jsou dotyčnému pacientovi vedlejší účinky, které možná ani neexistují, zcela ukradené. Chce především přežít.

My však namísto snahy o ochranu nejrizikovějších skupin přistupujeme k opatřením, která jsou evidentně neúčinná.

ZDE

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a exsenátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…